Nagyszombat valamiképpen kikopott a magyar köztudatból, pedig évszázadokon keresztül igen fontos szerepet játszott történelmünkben. 1543-ban ide költözött az esztergomi érsekség és itt is székelt közel háromszáz évig, 1822-ig, a Pázmány Péter által 1635-ben itt alapított egyetem a magyar kultúra akkori központjának számított, csak 1777-ben költöztették Budára, majd Pestre.

Trianon előtt a magyarság közel egyharmadát tette ki a város népességének: 1910-ben 15.163 nagyszombati polgárból 8.032 vallotta magát szlováknak, 4.593 magyarnak és 2.280 németnek. Száz évvel később 66.385 lakosból mindössze 141 magyar akadt, érdekes, hogy tíz évvel később fogyás helyett enyhe létszámemelkedést regisztrált a népszámlálás, ekkor 189-en vallották magukat magyarnak. A város magyar időkben épült főutcáján működik a szerényen csak „La Gelateria” (A fagylaltozó) névre keresztelt vendéglátó egység, melynek egy ikertestvére is van a Hviezdoslavova utca 3 alatt. Mi a főutcaiban jártunk, mely egy régi boltíves épületben, egy földszinti, több termes, szépen berendezett ingatlanban talált otthont. Nyáridőben nyerstéglás kútkávával és gyönyörű zöld növényekkel ékített festői belső teraszt is működtetnek.

Neve dacára ez nemcsak fagylaltozó, hanem cukrászda is, méghozzá a legjobbak közül. A sütemények a Főutcára néző pultban sorakoznak szemre igencsak hívogatóak. Áruk meglehetős, egységesen 4,5 euróba kerülnek. A fagylaltok is felettébb bizalomgerjesztőek.

Jó fagylaltot több helyen lehet kapni, mint jó sütiket, ezért az utóbbiak közül válogattunk. Megkóstoltuk a gyümölcs formáját idéző málnát, mely könnyed mousse-t és zselésített málnát tartalmazott, szemre, ízre, állagra egyaránt mesterműnek bizonyult. Hasonlóan meggyőző volt a vendéget íz- és állagjátékokkal megörvendeztető jó minőségű alapanyagokból magas szintű technológiai tudással elkészített csokitorta és a pisztáciás sütemény is.

A kiszolgálás kedves, udvarias.

Az édességek mellé ihatunk teákat, kávékat, frissen préselt narancslevet, limonádékat. A nagyipari multiüdítőket is választékba vették. Tartanak néhány alkoholos italt, három helyi csendes bort, két habzót, továbbá töményeket, egy rumot, egy whiskyt, egy konyakot, egy gint, jellemzően a felső kategóriából. Készítenek népszerű koktélokat is.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Sütemények: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@lagelateria.sk címre