La Calul Alb – Étterem a Fehér Lóhoz

  • 781

Temesvár egyik legszínvonalasabb, exkluzív étterme a város történelmi központjának talán leglátványosabb, legtöbb vendéglátó egységgel tarkított sétálóutcájában. Az igényes kiállítású, kétnyelvű (román és angol) étlap nyitó oldalán hosszú, míves megfogalmazású szövegben  mutatják be az éttermet integráló házat és annak 1746-ra visszanyúló történetét, felsorolva, hány funkciót is töltött be az utca névadójának, Savoyai Jenő hercegnek, Temesvár felszabadítójának fehér lováról elnevezett épület az évszázadok során. A boltíves beltér hangulatos, a térkiképezés esztétikus, többhelyütt látni engedik a komoly múltra visszatekintő nyers téglákat. A bútorzat kényelmes, elegáns, az asztalon só- és borsdaráló.

Nemzetközi konyhát visznek erős mediterrán, azon belül olasz hatással. Kínálnak többek között serpenyős kacsamájat juharszirupban karamellizált almával, marhatatárt, Josperben sült velőscsontot, tyúklevest, borjúpofát erdei gombamártással, sertésoldalast, -csülköt, csomboros mangalicazsírban konfitált tarját, karajt és szüzet, steakeket, burgereket, pasta-kat, polipot és tonhalat roston, továbbá vegyes tengeri alapanyagból készített cacciucco-t. Desszertként az általunk rendelt fogásokon kívül madártejet, helyben készült fagylaltot és fehércsoki-szuflét.

Az árak értékarányosak, követik a minőséget. Előtelek átszámolva 2700 és 3800, pasta-k 2000 és 3600, főételek 3000 és 8000, desszertek 1800 és 3000 forint között kaphatók. A leves, ami egyetlenként szerepel az étlapon, 1300 forintba kerül.

A szépen tálalt avokádós tonhaltatár száraz jégen érkezik, amire tálaláskor vizet öntenek, hogy még látványosabb legyen a szilárd széndioxid hömpölygő szublimációja. Az ízesítés visszafogott, az alapanyag remek. Látványos és ötletes a balzsamecetből formázott „kaviár”, mely a szájban pukkan szét. Kifejezetten ízletes az állagra is megnyerő kacsamájpaté, kár hogy a hozzá adott birslekvár túl van édesítve, így nem adja a lényegét, a savakat. A hagymalekvár korrekt. A tyúkleves ízletes, házias, az étlap ígéretének megfelelően jó tartású házi cérnatésztával adják fel. A borjúpofával töltött, szarvasgombás mártással felszolgált, helyben készült ravioli minden szempontból kiváló. A lilakáposztával és karamellizált almával körített kacsacomb élvezhető, de nem kiugró, a káposzta visszafogottan ízesített, ettünk már meggyőzőbbet, karakteresebbet a műfajban. A csokigömböt is szárazjégen hozzák ki, benne málnás mascarponekrém, az étterem nyitása óta étlapon levő, névjegyszerű remekbe szabott desszert, ha nem is nevezik annak az étlapon, de egyfajta „signature dish”. A málnás fehércsokis pisztáciatorta ízre-állagra, megjelenésre egyaránt felső kategóriás desszert.

A kiszolgálás kiváló, figyelmes, udvarias, kedves, szívélyes.

Az itallap kiemelkedő. Száznál is több minőségi bort kínálnak, Erdélyből, a Kárpátokon túlról, továbbá szerte a világból. Két kiemelkedő magyar tétel, a Kardos pince Tündérmeséje és a Gere pincészet Kopárja is feltűnik a választékban. A töményitalok között is számos kiemelkedő, ritka nedűt fedezhetünk fel, a nagyipariak mellett tartanak helyi kézműves söröket is a középmezőnyből.

Teszt időpontja: 2021. augusztus 1.

 

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@lacalulalb.ro címre