Igényes olasz étterem Nagybányán, közel a város új központjához. A beltér hangulatos: hajópadló, feketére festett plafon, nagy ablakok, a falon jól megválogatott modern, de nem szembántó képek. Az asztalon minőségi olívaolaj és balzsamecet, só- és borsdaráló.
Az étlap az olasz konyha fogásaiból kínál tisztes választékot. Négyféle carpaccio (tonhal, Szent Jakab kagyló, marhabélszín s az utóbbinak szarvasgombás változata), vitello tonnato, minestrone, krémlevesek (vargánya, sütőtök, cukkini), izgalmas pasta-k, pizzák és rizottók, kagylók, sült halak és rákok, különféle borjú és bélszínételek, báránykaraj, tiramisu, limoncello-s desszert s ez még messze nem minden.
Az árak a hely színvonalához és a konyha szintjéhez képest meglepően kedvezőek. 2020 nyarán 2000 forintnak megfelelő lej körüli összegért kínálják a tonhal és bélszíncarpaccio-t (!), 2500-ért a Szent Jakab kagylóból készültet, miközben nem spórolnak az adagokkal, ki is írják az étlapra, hogy 15 dekával dolgoznak. Ami egyébként visszaköszön a tányérról is. A pizzák és pastak nagy része 2000 forint alatt marad. A komoly, 400 grammos steakek és sült halak persze drágábbak, de azoknak barátinak mondható az ára. Desszertek és levesek 1000 forint körül kaphatóak.
A Szent Jakab kagylóból készült carpaccio-t tanítani lehetne, friss, üde, vékonyra vágott tengerízű kagylóhússal szép egyenletesen borították be az egész négyszögletes, tisztes méretű tányért, a szélén rukkola, hagymakarikák és koktélparadicsom. A balzsamecetes, olívaolajos, kapribogyós ízesítés remek. A mellé kért rozmaringos, pizza-alap stílusú foccacia finom. A helyről elnevezett pizzát kértük, amin minőségi, enyhén csípős szalámi volt és rák, a pizza textúrájával és feltéteivel is meg volt elégedve. Ettük még négysajtos gnocchit, amit a sütőből épp kiszedett kőedényben tálaltak. A gnocchi nem az áruházláncokban kapható félkésztermék volt, minden bizonnyal helyben készült, íze és állaga egyaránt megnyerő volt, akárcsak a mártásé. A sajttortát szépen tálalták, de sem ízre, sem állagra nem hozta ad addigi magas szintet. A hely nevét viselő desszert egy fagylaltos átirata volt „rumbaba” nevű olasz klasszikus édességnek, ez sem volt az első kör szintjén, leginkább az átlagos, ipari fagylalt miatt.
A kiszolgálás udvarias, kedves.
A borlap olasz borokból kínál szép választékot. Dicséretes, hogy nem a világfajták, hanem az itáliai különlegességek dominálnak, az egyszerűbb „IGT” boroktól az erős közepes minőséget megjelenítőkön át a tekintélyes, drága márkákig, mint például a Villa Antinori Chianti Classico Riserva, a Barolo, vagy a Donnafugata Tancedi. A sör- és töményválasztékot kommersz, nagyipari tételek uralják.
Értékelés:
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont
Az étterem bezárt, Facebook oldalukon az utolsó bejegyzés 2023 májusából való. Helyén egy másik mediterrán étterem nyílt.
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a l.ulivobaiamare@gmail.com címre