Székelykeresztúr félúton fekszik Segesvár és Székelyudvarhely között. 8797 lakosából a legutóbbi, 2021-es népszámláláson 7224-en vallották magukat magyarnak. Itt töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát 1849. július 30-án Petőfi Sándor, aminek emlékét 1928-ban avatott emléktábla őrzi a Gyárfás udvarházban. A kertben álló körtefa alatt írta utolsó, a kanonizált irodalomtörténet által is elismert versét. A város legszínvonalasabb étterme ezidőtájt a Küküllő, ahol a bejárati molinón, illetve az étlap első oldalán fotókkal is illusztrált két kiemelt ajánlat regionális szinten kimagasló konyhát ígér. A beltér elegáns, a falon ételfotók.
Az ételválaszték alapfilozófiája székelyföldi fősodornak mondható, értve ezalatt, hogy a hagyományos magyar és székely ételek mellett kínálnak néhány olasz és román slágerfogást. Így többek között Jókai bablevest, húsgombóc-csorbát, kétféle pasta-t, pisztrángot, lazacot, Kárpáti borzast, többféle töltött, majd kirántott húst, smokerben készült BBQ oldalast, ropogós alföldi csülköt, bélszínsteaket, „Kékfrankos marhapofát”, túrófánkot (papanast) és somlói galuskát. Bándi Domokos séf, aki 2024 óta vezeti a konyhát, részt vett a 2024-es Stuttgarti szakácsolimpián, a Varga Károly vezette „Nyolc régió gasztronómia Egyesület” 11 fős csapatának keretében, ahonnan szép eredménnyel jöttek haza. Székelyudvarhelyen és a város vonzáskörzetében több olyan kiemelkedő helyen dolgozott, mint az Areo hotel, vagy a farkaslaki Kotyogó, mely egész Székelyföld egyik legjobb étterme.
Bornyelven úgy fogalmaznánk, hogy a pacallevesnek markáns volt savkészlete, bátran bántak az ecettel, nekem kifejezetten ízlett, a csorba attól csorba, hogy a savanykás ízek dominálnak. Igen komoly adagot adnak, baráti áron. Jobbacska pityókás kenyeret kaptam mellé. Főételemet a kiemelt ajánlatok közül választottam, a lazac is csábított, de maradtam a helyi alapanyagból készült fogásnál, melynek elnevezése így szólt: „omlós nyakkaraj krémpürével, lilakáposztával, ízletes pecsenyeszafttal”. A krémpüré ízletes, selymes répapüré volt, továbbá normális körülmények között zellerpüré, de mint utólag megtudtam, a díszítéssel foglalkozó kollega véletlenül egy fokhagymás majonézes mártást tett a tányérra, ami nem igazán találta a helyét a többi elem mellett. A burgonyapüré több vajjal többet adna, a párolt lilakáposzta finom. Ami pedig a legfontosabb, a főelem, a smokerben készült, belül rózsaszín, kívül kellően pörzses sertéstarja ízre, állagra egyaránt remek, akárcsak a pecsenyeszaft. A tálalás is figyelemre méltó. A vargabélest vajas tésztába tekerték, majd kisütötték, s egy jól eltalált, selymes, jóízű mártással vonták be. A desszert egy magyar klasszikus remek átiratának bizonyult.
A kiszolgálás udvarias, de javítható. Köszönök, leülök, a felszolgáló nem terem ott az asztalnál az étlappal, ahogy az elvárható lenne. Magam kell a pulthoz menjek, hogy jelezzem étlapigényemet, a jelenet megismétlődik a rendelés feladásnál. Alkalmam volt elbeszélgetni a séffel is, akiben nyitott, minőségorientált, szakmája iránt kőkeményen elkötelezett embert ismertem meg.
A habzókkal együtt mintegy húsz bort kínálnak, zömmel erdélyi és Kárpátokon túli nagypincészetektől, a magyar borszakmát egyetlen Törley pezsgő képviseli. Nagyipari multisörök széles választékát kínálják az Asahitól és a Heinekentől, de feltűnik a sörök között a Tiltott Csíki is. A töményitalok között több prémium tételt találunk.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a restaurant.tarnava@gmail.com címre