A Kristinus borbirtok az ország egyik modellértékű komplexuma. Kiváló borok, igényes „borhotel”, „bormozi”, gourmet-étterem. A recepciónak és borüzletnek is otthont adó hatalmas előcsarnokot az étterem-részlegtől elválasztó, borospolcként funkcionáló fa-rácsozat előtt boroshordó, rajta szép ívű pohár, borosüvegek és kitömött fácánok.  Az étterem beltere szellős, modern, a tévéképernyőn ételfotók követik egymást. A hajópadlós, igényes teraszról gyönyörű kilátás nyílik az épületet körbeölelő szőlőültetvényekre s a távolabb húzódó dombokra.

A helyi alapanyagokra támaszkodó, helyi ízeket újraértelmező, kreatív, inventív konyha az országos élvonalba emeli a helyet. A gyakran változó étlap jól átgondolt, összefogott, áttekinthető, nem esik azok hibájába, akik sokat markolnak és keveset fognak. Minden egyes fogás külön ételkompozíció. 2021 januárjában a hely kényszerűen zárva tart, a legutolsó érvényes étlapról nem tájékoztat. Ottjártunk idején kínáltak két előételt, egy levest, öt főételt, két desszertet, az általunk rendelt fogásokon kívül például grillezett kecskesajtot, édesköménnyel, fekete olívabogyó-tapenade-dal, sült paprikakrémmel, továbbá marinált mozzarellát paradicsomhabbal, házilag aszalt paradicsommal.

A teszt idején, 2019 nyarán érvényes árak a minőséghez képest barátinak mondhatóak, különösen, ha összevetjük a hasonló színvonalú egységekkel. Előételek és levesek ára 1990 és 2590, főételeké 3490 és 4190 forint között mozgott, a desszertek 1590 illetve 1690 forintba kerültek.

Remek ötlet az előételként is kérhető tapióka-chips borkorcsolyának, amit kiváló helyben főzött ketchuppal és házi majonézzel tálalnak. A kadaifhoz hasonló tésztában sütött rákkal, kaporfagylalttal és cukkinikockákkal dúsított tökleves egyik legjobb leves volt, amit valaha megízleltünk. A rántott csirkesupreme-t zöldséges árparizottóval, narancsos répával és kakukkfüves jus-vel tálalták, az egyes elemek külön és együtt is kifogástalanok voltak. A báránycsülköt rozmaringos polentával, sült karfiollal és a pincészet egyik kiemelkedő borát is integráló pecsenyemártással kínálták, keresve sem lehetett hibát találni, benne, ízre-állagra katartikus fogás volt ez is. Csodás kenyereket sütnek, mint megtudtuk, kovásszal. Kiváló volt az erdei gyümölcsös, rozmaringos panna cotta, amit pohárban tálaltak, rajta jó állagú, fekete húsú erdei gyümölcsökből készült zselé és könnyed, jó ízegyensúlyú hab. A narancsos túrómousse-t sós karamellel és epersorbet-val társították, méltó zárása volt ez is egy pompás ebédnek.

Kiszolgálás kiváló, udvarias, kedves. Lehetne figyelmesebb, egyetlen étkezés alatt kétszer is előfordult, hogy ugyanabból a fogásból két adagot hoztak ki, miközben teljesen egyértelmű volt a rendelés, nem volt mit félreérteni. A sommelier hölgy bűbájos, felkészült. A kollégája is ért a szakmájához, aki miután egy dugós bor került elénk, amit előkóstolás nélkül kínált s nekünk kellett a hibát beazonosítani, átadott a társának. A dugós bort természetesen cserélték. Felajánlották, hogy a séf is kijön az asztalunkhoz, éltünk a lehetőséggel, Berki Zsolttal marandandó élmény volt váltani néhány gondolatot a magyar vendéglátás helyzetéről. (Teszt időpontja: 2019. augusztus 3.)

Az itallap a pincészet saját, nemzetközi szinten is kiemelkedő boraira épül, de kínálnak környékbeli kézműves söröket, kitűnő limonádékat és minőségi töményitalokat is.

Az étterem a Covid miatti kötelező lezárás után nem nyitott újra, csapata Berki Zsolt séffel az élen azóta a balatonmáriafürdői Port éttermet erősíti. Helyén Lokal47 néven nyitott a balatonszemesi Kistücsökben edződött Csillag Richárd egy koncepciójában, stílusában más, de hasonlóan igényes éttermet.

 

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5+ pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4,75 pont

Az étterem a Covid ideje alatt bezárt, Berki Zsolt a balatonmáriafürdői Port étteremben folytatta pályafutását, az Kristinus birtok keretében Lokál 47 néven a Kistücsökből érkező  Csillag Richárd nyitott éttermet feleségével és két jóbarátjával, akik szintén a Kistücsökben dolgoztak korábban.

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@kristinus.hu címre