Az étterem egy bizalomgerjesztő, vörös téglás, sörfőzdét idéző és ígérő épületben működik egy tágas és olcsó parkoló mellett, nem messze a belvárostól. A rengeteg Staropramen felirat hamar eloszlatja azon reményünket, hogy egy kézműves mikro-főzde brew-pubjára leltünk. Hamar megtudhatjuk azt is, hogy az imázs csak látszat, szó sincs arról, hogy bármiféle helyben főzött sört kínálnának, még a hely saját „nevére vett” sörét is a Staropramen főzi, másutt. A beltér nagyon hangulatos, a belsőépítész remek munkát végzett. Hajópadló, fából készült asztalok és thonet-székek, nyerstégla falak, ízléses, esztétikus dekorációval, mindemellett megjelennek a sörfőzésre utaló ipari dizájn-elemek is. Az asztalon porcelánváza szalmavirágkompozícióval. Látványkonyhával működnek, a vendégek figyelemmel kísérhetik az ételkészítés minden mozzanatát.
Progresszív román konyhát ígérnek, amit a fenntartható fejlődés jegyében helyi kistermelők „organikus” alapanyagaira építenek. Az étlap jó pár izgalmas fogást kínál, a séf látványosan és dicséretesen törekszik kerülni a sablonokat. Kínálnak bárányhússal készül a labodalevest, kisüzemi, helyi virslit, maguk készítette házi mustárral, faszénparázson sütve, báránybelsőség terrine-t (hogy így fordítsam a román „drobot” magyarul értelmezhető terminológiára, de említhetnék „bárányfősajtot” is, azzal a lábjegyzettel, hogy ezesetben a zselatinos kötőanyagot zöldfűszeres habart tojás helyettesíti), ordakrémet, pisztrángpástétomot, különféle sült húsokat a tanyasi csirkétől az angus marhán át a bárányig.
Az árak értékarányosak. 2022 májusában az előételek egy főre átszámítva 1300 és 2800, a főételek 2200 és 6400 forint között kaphatók, a levesek egységesen 1300, a desszertek 1700 forintba kerülnek.
Mi főként az előételekből válogattunk. A pisztrángból készült halfasírt kifejezetten jól sikerült. Szépen tálalták, „tavaszi zöldekből” (főként medvehagymából) készült mártásra került az ügyesen formázott fasírt, tetejére pedig zsenge céklalevelet és retekszirmot helyeztek. A parázson hirtelen sütött zöldség (karfiol, brokkoli, spárga és póré) szintén jól sikerült, bár a hőkezelés lehetett volna kicsit óvatosabb, a nehezen vágható-fogyasztható pórét pedig helyettesíthették volna mással, akár zöldhagymával. A telemea-ból (fetaszerű, sós, jellemzően friss román sajtféleség) készült mousse állaga megnyerő volt, a sósság túlment az optimálison, de így is ízlett, jó volt mellé a salátaköret s a jobbacska pitaszerű kenyér. A csokidesszert sem volt rossz, de keveselltem az alapanyag kakaótartalmát, sokallottam viszont a ganache-ban a cukrot s a töménységet. A „csokiföldet” és a mousse-t élvezhetőnek találtuk. Az irány jó, a csoki-texturákkal érdemes játszani, de ez a fogás még finomításra szorul.
A kiszolgálás udvarias, kissé személytelen.
A borválaszték szűk, de igényes, mintegy húsz nemes nedűt tartanak, többnyire palackra. A sörválaszték zöme kommersz, de egy Nagyszeben melletti kisüzemi főzdének, az Augustának az egyik sörét is tartják, a helyi kraft sörök választékát lehetne bővíteni, hiszen a városban több minőségcentrikus kézműves főzde is működik már évek óta, itt található a Nembeer, az SB és az Urban brewery is. A koktél és a gin-tonik választék igényes, a töményitalok között is több prémium tételt találunk.
Értékelés
Összélmény: 4,75 pont
Konyha: 4,75 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a kombinatsibiu@gmail.com címre