Kulináris és esztétikai ékszerdoboz Békéscsaba egyik külvárosában, Jaminában. A beltér Székelyföld legjavát varázsolja elénk, korondi kerámiák, a hajdani erdélyi népi életet idéző fotók berámázva, ódon használati tárgyak a falon (fateknő, szita, merőkanalak, kuglóf-formák). Továbbá kemence, kandalló, hatalmas 1941-es Magyarország-térkép, hatalmas lökösházi kovászos kenyér piros-fehér-zöld szalaggal ékítve. A legszebb belterű vendéglők egyike a Kárpát medencében.
Az 1999-ben nyitott éttermet Metzger László séf vitte sikerre, akinek vezetésével a tisztes, átlagos szintről sikerült eljutni oda, hogy a nemzetközi rangú Gault Millau étterem kalauz a helynek a 12 pont mellé az „Év vidéki étterme” titulust adományozza 2017-ben. Sajátos módon a konyhafőnök épp ebben az évben távozott, hogy átvegye a Veszely csárda konyhájának vezetését, utódja, korábbi helyettese, Gyalai Ádám lett, aki ugyanabban a szellemben folytatta a munkát. Erdélyi és hagyományos magyar konyhát visznek. A séf hetente három szezonális ételt ajánl, melyek megcsillogtatják kreativitását. Az állandó étlapon közkedvelt erdélyi és magyarországi fogások szerepelnek. Az erdélyiségnél maradva tartanak padlizsánkrémet, pacallevest, „töltelékes káposztát”, vargányás szarvastokányt. De az erdélyiség nem merül ki a slágerételekben, kínálnak heránytokányt is, igaz, a helyi ízlésnek megfelelően megpaprikázva, továbbá pisztrángot muzsdéjjal, csörögefánkot hecsedlivel. Ami az anyaországi ételeket illeti, szerepel az étlapon a brassói aprópecsenye, cigánypecsenye, kacsazúzapörkölt s még sorolhatnánk. Az állandó étlapon is fellelhető több izgalmas étel és alapanyag: marhapofa, kacsamell, szürkeharcsa, rántott sertésláb. Kiemelkedően finom, egyedinek mondható fogásuk a csülkös babos pacalpörkölt. Minőségi, helyi alapanyagok, kreativitás, stabilitás a minőségben – ez jellemzi az éttermet.
Évente kétszer, néha háromszor megfordulunk az étteremben, fogásaink a jótól a kiemelkedőn keresztül a katartikusig terjedő skálán szoktak mozogni. Az évek során az állandó étlap szinte minden fogását volt alkalmunk megkóstolni. Az ár/érték arány kiváló, az adagok a helyi igényeknek megfelelően igen komolyak. Levesek 850 forintba kerülnek, főételek zöme 2500 és 3500 között, desszertek 850 és 1100 forint között.
Legutóbbi látogatásunk alkalmával ettünk zöldborsókrémlevest chilis fűszeres eperrel, ami rendkívül izgalmas, eredeti fogás volt, házias jellegű gyöngytyúklevest, rántott „nyakaskarajt” füstölt burgonyapürével valamint sült császárhúst pirított nudlival, gombás pecsenyelével. Főételeink is megelégedésünkre szolgáltak. Desszertként házi túrógombócot választottunk áfonyahabbal, s nem bántuk meg. Klasszikus magyar desszert egy kis székely ihletéssel, ott ugyanis a legnépszerűbb gyümölcs az áfonya, jellemzően ez kerül a palacsintába, túrófánkra, de néha még a csokivulkánra is. S persze abból készül a helyiek által többnyire pálinkának nevezett népszerű likőr is.
A kiszolgálás kifogástalan: kedves, udvarias, szívélyes.
Az borlap anyaországi és erdélyi borokból ad korrekt válogatást, korrekt áron. Tartanak Igazi Csíki Sört és kiváló pálinkákat a helyi Árpád főzdétől.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Beltér: 5+ pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@hargitavendeglo.hu címre