Immár egy évtizedre visszatekintő hangulatos, színvonalas reggeliző a Margit híd budai hídfő tőszomszédságában. A beltér otthonos, tetszetősek a borosüvegekből kialakított világítótestek, s a dekorációba ügyesen beillesztett házi dzsemek. Aki egyedül érkezik, megannyi színvonalas kiadványt böngészhet. A Magyar Konyha több lapszámát kitették olvasásra s ott van a polcon a „100% disznó” és „A főzés magasiskolája” mellett a „Fermentálás” című alapkönyv is.
„Fullos reggelik, akár ebédre is” jelszóval készítik ételeiket, kínálnak többek között hagyományos tojásételeket salátával és kovászos kenyérrel, klasszikus és bundás bageleket, croissant-t, wrapeket, salátákat. S persze a névadó-tulajdonos Horváth Zsolt BBQ szenvedélyből adódó pulled pork bagel sem maradhatott ki a választékből. Mindemellett van néhány klasszikus főételük, s adnak kedvező árú déli menüt is.
2017 februárjában jártam náluk először, már akkor levett a lábamról a személyzet kedvessége, s a hely otthonossága. Emlékezetes volt a ma is kapható hízott liba/kacsamájas bundáskalács, íze most is itt van a számban, a sajttorta sem okozott csalódást. Másodízben 2023 elején tértünk be hozzájuk. Kértünk egy Croque Monsieur átiratot, ami alighanem fedezi egy felnőtt férfi egy napi kalóriaszükségletét, impozáns tálalás, jó ízek jellemezték a megtermett fogást. Nem lehetett kihagyni a már kóstolt foie gras-s bundás kalácsot, aminek újragondolták a tálalását, s részben a technológiát is. Akkor frissen sütötték serpenyőben libamájat, amit felstószoltak a bundás kaláccsal. Most a hagymalekvárral toppingolt kalács mellé került füstös karakterű terrine formában a máj. Az eredmény még inkább meggyőző, mint korábban. Kérdeztük vendéglátónkat, hogy mit ajánlana e két fogáson kívül amolyan signiture-kompozícióként. A King bagel-t javasolta, aminek el is mesélte a történetét: „volt egy időszak kb. 3-4 éve mikor nem kerültünk be a Top 10 reggeliző listára, akkor csináltam meg ezt a bagelt. Amit akkor 1000.000-ós egóval magamról neveztem el. A cél az volt, hogy aki ezt meglátja, essen térdre, mert itt a Király! Francia camembert sajtot aszaltparadicsommal és házi pestóval megtöltünk, majd baconba csavarjuk és serpenyőbe megsütjük mindkét oldalát, majd addig hagyjuk melegen, míg a közepe is megolvad. Ez megy bele a bagelbe egy kis salátával és a tetejére kapribogyós paradicsom salsát rakunk.” Horváth Zsolt királysága a remek reggelik mellett abban a közvetlenségben és kedvességben rejlik, amivel a vendégeket fogadja, amibe az ilyen félig humoros, félig komoly önelismerés is bőven belefér. Sőt, nemhogy belefér, inkább hozzátesz a hely sajátos sármjához. Olyan jó tányérokat kaptunk, hogy még azon se bosszankodtam különösebben, hogy nem került borsdaráló az asztalra, bár normális esetben a tojásételeket nem tudom elképzelni frissen őrölt bors nélkül. Mindezek után csak egyetlen desszertet kértünk, bár mindhárom ajánlat csábító volt. A csokiszuflét itt vaníliasodóval és erdei gyümölcsraguval tálalják, a túrógombócot édes tejfellel és erdei gyümölcsraguval. Végül kalácsalapú gubát rendeltünk, amit karamellmártással, vaníliasodóval, félbe vágott áfonyaszemekkel és pisztácia-törettel tálalnak. Szabályos éttermi tányérdesszertet kaptunk, mely minden tekintetben megfelelt felfokozott várakozásainknak. (Teszt időpontja: 2023. január 16.)
A kiszolgálás a hely egyik fő erőssége, főleg, ha a tulajdonos is besegít a vendégtérben dolgozóknak.
A megszokott reggeli italokon (kávé, tea, gyümölcslé) kívül tartanak néhány habzó tételt, kétféle csendes bort az izsáki Gedeon pincétől. A sörszeretők saját címkés sört ihatnak, a „Kicsi Zso” névre hallgató főzet egy szűretlen lager, amit a magyarhertelendi Kapucinus főzde jegyez. Az étlap-itallapon arról is tájékoztatnak, hogy kávéikat saját blendből készítik, amit a Bagira manufaktúra pörköl közepesre 50% brazil, 50% guatelamai 100% arabica kávéból.
Összélmény: 5 pont
Konyha: 4,75 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a kicsizso@kicsizso.hu címre