A Kicsi Gomba, közvetlenül a Medve tó mellett egy többszintes egyedi épületben működik, melynek teraszáról csodás kilátás nyílik a tóra és a környező erdőségekre. A névválasztásról kedves sorokat olvashatunk a honlapon: „Miért a Kicsi Gomba? Mert kellenek az ízek, hangok, hangulatok amikről beazonosíthatsz egy helyet. (…) Ha meghallod a Kicsi Gomba nevet mindhárom eszedbe fog jutni! (…) Ha gyereked van, nyugodtan ehetsz te is, mert van rengeteg játékunk, színezőnk és persze vannak gyerekszékeink, pelenkázónk és pelenka! Ha kutyád, egyéb kisállatod van, rakj rá pórázt és hozd be nyugodtan (halakat csak akváriumban)!” A beltér hangulatos, a terasz igényes, a polcokon különféle könyvek és kiadványok, amiket a vendég olvasgathat az egyébként nem túlságosan elnyúló várakozási idő alatt. Jómagam Sántha Attila „Büh nagy székely szótárát” emeltem le a helyéről, mely a székely tájszavaknak valaha megjelent legteljesebb gyűjteményét adja.

A háromnyelvű, gazdagon illusztrált étlapot mediterrán és nemzetközi ételekre alapozták, s színesítették néhány helyi és klasszikus magyar fogással. Kínálnak többek között szarvasgombás gombalevest, tárkonyos gombás csirkeragulevest, pasta-kat, salátákat, fokhagymás sertésszűzet vörösboros gombaraguval, csirke- és pulykamellből készült fogásokat a kilencvenes évek stílusában, sertésoldalast chilis fokhagymás burgonyával, rozmaringos sertéskarajt, kacsamellcsíkokat kürtős kalácsban, vörösboros szarvaspörköltet, mákos gubát és chia pudingot. A vegetariánus rovatban a szokványos rántott sajt mellett diós medvehagymás gnocchi, túrós puliszka és gombás rizottó szerepel.

Az árak értékarányosak, egyes esetekben meglepően kedvezőek. Előételek átszámolva 1100 és 2200, levesek és desszertek 900 és 1500, főételek körettel együtt 1200 és 3800, forint között kaphatóak.

Első ízben, még a járvány előtt, egy rákos avokádós salátát ettem, mely nem győzött meg teljesen, éretlen avokádót vágtak bele, s így nem adta az elvárt élményt. Viszont frissen készült, üde, korrekt rákkal. Átlagos pirított bagettet és sajtropogóst adtak mellé. A fehér csokis, málnás, mascarpone-s sütemény jobb élményt adott, amolyan „félújhullámosnak” mondanám. Kevéske, vélhetően díszítésnek szánt erdei gyümölcsmártással tálalták, ami jól passzolt a sütihez. Idén márciusban ismét betértem hozzájuk, ez alkalommal egy kifejezetten jól sikerült lazacot kaptam, ami mellé gránátalmával, répaszalagokkal és uborkaszeletekkel gazdagított levélsalátaegyveleget és kellemes, selymes, zsályával ízesített tejszínes-vajas mártást adtak. A hal hőkezelése remekül sikerült, kívül szép pörzses, belül szaftos volt.

A kiszolgálás kedves, mosolygós, szívélyes.

Két olasz habzó bor mellett öt erdélyi és Kárpátokon túli pincészet nyolc borát tartják, beleértve Balla Géza két tételét, ezeket kimérik decire is. A sörök egy román kisüzemi közepes főzetét leszámítva nagyipariak. A tömények zöme kommersz, de van négyféle gyümölcspálinkájuk, hogy mely főzdétől, az nem derül ki sem az itallapról, sem a honlapról.

Online kapcsolatfelvételre messengeren vagy a hivatalos honlapon keresztül van lehetőség.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont