A Kerék csárda története 2010-ben kezdődik, ekkor vette meg Sipos József állatorvos Erdély fővárosának legkedveltebb kirándulóhelyén, a természetvédelmi területnek nyilvánított Bükk-erdőben az a nyári kertes kocsmát, amiből a kinőtt a mára már 11 szobával és egy apartmannal, valamint a város egyik legnépszerűbb, nyári kertes éttermével büszkélkedő komplexum. A Facebook oldalukon, két nyelven, románul és magyarul kommunikálnak, ami bátor dolognak számít, az étterem bejáratánál a cégtábla, valamint a honlap csak román nyelvű. Ottjártam idején, 2023 júniusában a beltér nem volt használatban, a terasz igényes, hangulatos.
A három nyelvű (román, magyar és angol) étlap magyar, román, olasz és nemzetközi ételekből kínál igen széles választékot. Szerepel az étlapon többféle tojás-reggeli, hideg tál, grillezett Camembert áfonyamártással, bableves füstölt csülökkel, kacsamell narancsszósszal, lazac pezsgőmártással, pasta-k és pizzák. Egyik kiemelt műfajuk a grillezés. Sütnek roston pisztrángot, lazacot, csirkemellet és -combot, miccset, sertésszüzet, házi kolbászt, mangalicatarját, marhabélszínt, borjúkarajt. Desszertként rendelhetünk kétféle túrófánkot, kétféle palacsintát vagy pisztáciás tiramisu-t.
Nem sokkal a tíz órás nyitás után érkeztem, így reggeli-jellegű ételekkel kezdtem. A zakuszka jobbacska, élvezhető, házi jellegű, éttermi szinten átlag feletti, krémességben még javítható. Hasonló a padlizsánkrém is, melyben a majonéz készterméknek tűnt, de összességében ízre nem rossz, állagra remek. A tálaláson lenne mit javítani. A focaccia pizzakenyér-stílusú, friss, ízletes. A pacalleves a műfaj erős képviselője, tisztes mennyiségű, jó tartású pacal van benne, selymes, homogén, jó ízegyensúlyú. A mellé adott kenyér a székely pityókásra emlékeztet, friss, megnyerő. Tejfelt nem kértem, de hoztak, fel is számolták.
A kiszolgálás vegyes képet mutat. Magyarul köszöntöttem a felszolgálókat, majd hallva a román reakciót, angolra váltottam, így lehet kitapintani, hogy miképpen fogadják a román nyelvet nem beszélő magyar vendégeket. Elvárható lett volna, hogy valamelyik magyar kollegát küldjék hozzám, a felszolgálók többnyire magyarul beszélnek egymással. Ez nem történt meg. A pincér hölgy udvarias volt, szívélyesnek nem mondanám. Két szelet kenyeret ettem, de felszámolták mind a nyolcat, a megmaradtakat nem csomagolták el. Ellenben a zakuszka és a padlizsánkrém el nem fogyasztott részének elcsomagolásáért nem kértek semmit.
Félszáznál is több minőségi bort tartanak a tágan értelmezett Erdélyből, s a Kárpátokon túlról. Az olasz borászat is képviselteti magát tucatnyi tétellel. Pohárral csak a temesrékasi nagypincészet három félszáraz vagy félédes borát adják. A nagyipari sörök mellett tartanak német import tételeket, a Tiltott Csíki Sörmanufaktúra négy főzetét, valamint a magyarok által üzemeltetett helyi kézműves főzde, a „Bere a la Cluj” három termékét. A töményitalok között is akad néhány figyelemre méltó tétel.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 4 pont
Kiszolgálás: 3 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@roatafaget.ro címre