Szoboszlai Attila kémeri nagyvállalkozó által alapított borászat étterme, mely a pincészettel együtt a kétezer lelkes, elsöprő többségében ma is magyar település legjelentősebb idegenforgalmi létesítménye. A pincészet boroscímkéken is szereplő ikonikus száma a „47”, mely a szőlőültetvények szélességi fokára utal, itt helyezkedik el Champagne is. Ezt tartják sokan (kis túlzással) a szőlőtermesztés északi határának. Az erődítményt mintázó, 33.5 hektár saját termesztésű szőlőt feldolgozó pincészet neve is azt jelzi, hogy a tulajdonos úgy tekint létesítményére, mint a régió szőlőtermesztésének északi erődjére. (A „Fort” az erődre, a „Silvan” Erdélyre utal). Az étterem nevét a település, valamint a Erdély nemzetközi megnevezésének (Transylvania) összeolvasztása adja. A honlap négynyelvű (magyar, román, német és angol), amit értékelünk, nem minden magyar vállalkozó ügyel erre, az étteremben dolgozók közül is mindenki beszél magyarul. Impozáns mind a pincészet, mind az attól nem messze fekvő étterem épülete. Utóbbinak a beltere esztétikus, a falfestmények a borászat szépségeit idézik: prés, borospalack és -pohár, hordó, szőlőgyümölcs és -levél, hegedű valamint a pincészet címere látható szemnyugtató elrendezésben, jól megválasztott őszi színekkel ábrázolva. Az egyik falon mélyedésekben levendulásváza, illatos gyertyák és kövek. Nyáron kellemes teraszt üzemeltetnek, ahonnan pazar kilátás nyílik a környék lankáira.

Az étlap a magyar, a román és az olasz konyha népszerű fogásait kínálja néhány nemzetközinek mondható étellel kiegészítve. Roston sült illetve rántott csirke- és sertéshúsok, beleértve a cigánypecsenyét, kemencés csülök vörös káposztával vagy babbal, bulz (töltött puliszkagombóc), bruschetták, pasta-k, pizzák, palacsinták, túrófánk, csokiláva.

Az árak nagyon kedvezőek, előételek és desszertek 1000 forintnak megfelelő lej körül kaphatók, főételek sem sokkal drágábban, az oldalas kivételével 2000 forint alatti összegért.

A miccs korrekt, átlagos. A kenyér nem kiugró minőségű, de friss. A sertésoldalas omlós, finom, a BBQ mártás készterméknek tűnik. A steak krumplival rokonható főtt, majd sült, de előbbivel ellentétben hámozott és kockázott aranyburgonyát adnak hozzá. A vegyes zöldsaláta dresszing nélküli, az asztalra helyezett napraforgóolajat és egyszerű minőségű étkezési ecetet jó lenne lecserélni olívaolajra és balzsamecetre. A négysajtos pizza közép-európai stílusú, tésztája vastagabb az olaszosnál, de finom, ízletes. A mellé (feleslegesen) adott ketchup gyenge minőségű, inkább pizza szószt kellene kínálni hozzá. A szépen tálalt csokiláva jól sikerült ízre, állagra egyaránt, a fagylalt átlagos késztermék.

A kiszolgálás kedves, törekvő, segítőkész.

A borlap a pincészet mintegy húsz borát kínálja négy kivétellel palackban, igen kedvező áron. A sörök nagyipariak. Tartanak házi szilvapálinkát is baráti díjszabás mellett, ami örömteli, mert a házilag főzött szilágysági szilvapálinka Erdély-szerte híres.

Telefonszám:
+40 766 619 565
+40 761 349 439

Értékelés

Összélmény: 4 pont

Konyha: 3,75 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a pensiune@fortsilvan.ro címre