Az éttermet 2012-ben alapította a színvonalasabb fesztiválokról, például Kapolcsról, a Művészetek Völgyéből ismert, hagyományos magyar ételeket kínáló Novotny Antal, közkeletű nevén Katlan Tóni. Mint neve is mondja, a vendéglőnek egy öreg malom épülete ad otthont, amit pazarul felújítottak. A beltér puritán, a dekoráció visszafogott, az egész mégis szemet gyönyörködtető. Nyerstégla falak, impozáns belső fagerendázat, az asztalon fűszernövények. A szódát vastag falú retro-üvegben szolgálják fel. Az ablakban ódon gyertyatartó, a sarokban régi mérleg. Nyáron pazar, gondozott, rendezett kerthelység, a bejárat két oldalán csodás fűszernövény mini-kerttel.
„Szeretnénk, ha minél többen ismernék meg a Kárpát-medence tájegységeinek és az itt élő nemzetiségek gasztronómiájának valódi mélységeit. Szeretnénk feleleveníteni és újragondolni az elfeledett recepteket. Szeretnénk megmutatni, hogy a magyar konyha csodálatos, színes, pont olyan, mint az országunk; mindenféle hatásokat összegyűjt és azok izgalmas árnyalatainak felhasználásával lesz igazán egységes.” – áll a honlapon. Az ars poetica visszaköszön az áttekinthető, koncepciózus étlapon is, melyet rendszeresen megújítanak. A választék tisztes, de nem eltúlzott. Az étlap több fogásához írtak egy kis ajánló fülszöveget, megtudhatjuk, hogy az örmény leveshez a hurutot Erdélyből hozatják, hogy a „pekmez” mustmézet jelent. Szintén a honlapon olvasható, hogy saját kenyeret sütnek, saját sajtot készítenek. Kínálnak többek között tapolcai lazacpisztrángot céklával, paszternákkal, örmény húslevest (Ángádzsábúr levest), tejfeles bárányragulevest, nyúlgerincet pikáns krémmártással, pirított knédlivel, gombás pirogot lilahagymalekvárral, ordás palacsintát és mézes krémest szilvával, fahéjjal.
Az árak értékarányosak. Előételek 1980 és 3190, levesek 1750 és 2490, zóna adag főételek 2450 és 2950, főételek 3790 és 5240, desszertek 1450 és 1990 forint között kaphatók.
2021 októberére eső második látogatásunk alkalmával előételképpen a „konfitált libasült, hízott máj, pekmez és szőlő” névre hallgató szépen tálalt, ötletes, jól megvalósított kompozíciót kértük. Az olajos magvakkal kínált sütőtökkrémleves élvezhető, nem átütő. A tárkonyos halleves folyami rákkal, kellően koncentrált ízű, meggyőző fogás, jó betételemekkel. A mogyoró-nugáthab karamellizált körtével jó zárást jelentett.
A kiszolgálás udvarias, szívélyessége, személyessége pincérfüggő.
Huszonkét bort kínálnak a magyar élvonalból, melyeket decire is kimérnek. A töményválaszték zöme prémium tétel. Tartanak házi szörpöt és kompótlevet. A sört is a közelben, a fóti kézműves serfőzdében palackoztatják saját címkével, e főzde Zwickl sörét kínálják a ház söreként.
Értékelés
Összélmény: 4,75 pont
Konyha: 4,75 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a hello@katlantoni.hu címre