Szeged legfőbb nevezetességei közé tartozik a Magyarok Nagyasszonya-székesegyház, közkeletű nevén a Szegedi Dóm, Magyarország egyetlen székesegyháza, mely a huszadik században épült. Felszentelésére 1930. október 24-én került sor, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó és Klebelsberg Kuno kultuszminiszter, valamint több tízezer ember jelenlétében. Az árkádok alatt nagyjaink szobrai, a templom előtti hatalmas tér ad otthont a Szegedi Szabadtéri Játékoknak s megannyi rendezvénynek. A tér alagsorában a látogatóközpont mellett, a Dóm altemplomának bejáratánál 2017-ben nyílt meg a Katedrális étterem, mely azóta is a város vendéglátásának felső szegmenséhez tartozik. Az asztalon élő növény, az egyik falon és a padlón a Dóm tervrajzai, a másik falat az egyház által is kultivált emberi erények latin feliratai díszítik. Az egyszerű, letisztult formavilágú, fehér hengert formázó világítótestek között akad egy üzenetértékű, articsóka (vagy komló?) formájú is.

A Katedrális étterem konyhájával már a nyitás évében sikerült megismerkedni. Átlag feletti, de igencsak finomításra szoruló ételeket kaptunk, azóta is kerestem az alkalmat egy következő látogatásra, amire végül 2022 nyarán került sor. Az étlapot továbbra is a mediterrán, azon belül az olasz gasztronómia uralja, de kínálnak néhány nemzetközi, valamint jellegzetesen magyar fogást is. A rizottók, pasta-k, pizzák, talján hús- és halételek mellett a megjelenik többek között a pankó-morzsás süllőpofa, tabbouleh-val és aioli-val, a pack choi-jal kísért füstös kacsamell illetve a magyar oldalról a tiszai halászlé, túrós csuszával körített harcsapaprikás, a galuskával társított csirkepaprikás, illetve a márványsajtos burgonyapürével kínált cigánypecsenye.

Indításképpen vegyes kencéket kértünk. A szépen tálalt padlizsán-, túró- és márványsajtkrém ízletes volt, sajnos gyengécske ipari kenyérből készült pirítóst adtak hozzá, mely egyáltalán nem illett az étterem színvonalához. Említettem is a kenyérproblémát a kezdettől ott dolgozó felszolgálónak, nem volt vita köztünk, felelevenítettük, hogy a konyha-alapító séf, Berze Dániel helyben sütött anno kenyeret. Ettünk még kókusztejjel, zöldségekkel és lime-al készült ízletes ráklevest, a jól sikerült leves ízképéből egyedül a zöld koriander hiányzott. Kellemes meglepetés volt, hogy kérésre pillanatok alatt hoztak egy pont elegendő mennyiséget belőle. Megelégedésünkre szolgált a salátával és ügyesen elkészített avokádó-krokettel tálalt, bőrén sült süllő is, a friss ízhatású halat remekül hőkezelték, kívül kellemesen pörzses, belül szaftos volt. A meggymártással kínált mák-szuflé korrekt, élvezetes, még finomítható. A hidegen tálalt túrógombóc mellett az étlap által beígért passiógyümölcs coulis lehetett volna karakteresebb és nagyobb mennyiségű, de maga a vaníliás pankó-morzsával, liofolizált eperrel és málnával, valamint szárított ehető virágokkal tálalt főzésmentes gombóc kifejezetten jól sikerült.

A kiszolgálás kifogástalan. Felszolgálóink kedvesek, udvariasak, felkészültek, segítőkészek, kommunikatívak.

A Bortársaság által jegyzett borlap közel negyven tételt integrál a magyar élvonalból, ezek zömét kimérik decire is. A csepeli Rízmajer főzde két sörét tartják csapon, továbbá a búzasörüket palackban, néhány nagyipari tétel mellett. A Szegedhez közel eső két kiemelkedő főzde, a deszki Gong, valamint a Gyulai Pálinka Manufaktúra párlatainak tisztes választékából is csemegézhetünk.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a etterem@katedralisetterem.hu címre