A Kárpátia Borház, mint neve is sejteti, a Kárpát-medence magyar egységét kívánja bemutatni a borokon keresztül, kínálatát nemcsak a belső-magyarországi 22 borvidék nedűiből válogatták össze, hanem az elcsatolt területek zömmel magyar boraiból is. A kolozsvári egység a város szívében, a Rhédey-palota földszintjén működik, bejárata mellett berámázott plakát hirdeti a hálózat eddig megnyitott üzleteit: Sopron – Királyszállás – Miskolc – Kisvárda – Debrecen – Szeged – Kolozsvár. A beltér hangulatos, a patinás épület boltíves helyiségei ideális helyszínt biztosítanak a borszaküzletként is működő borozó számára. A nyerstéglás falak évszázadokra tekintenek vissza. A polcokon a borház főbb profiljai mentén szépen elrendezett borok: történelmi borvidékek, kézműves borműhelyek, Kéknyelű birodalom és régi magyar szőlőfajták.
A borok mellé sajttálat kínálnak, amit prémium minőséget képviselő torockói sajtokból állítanak össze.
Ottjártam idején a szokásos kínálat mellett több, sűrű szövésű vörösbor is meg volt bontva alkalmi jelleggel, ezek közül válogattam össze magamnak egy kóstolót szekszárdi és villányi borokból.
A kiszolgálás kedves, udvarias, szívélyes, szakszerű.
Több száz bort kínálnak elvitelre vagy helyben fogyasztásra, utóbbi esetben dugópénzt nem számolnak fel. Kilenc bort pohárra is kimérnek. Paulaner söröket tartanak, valamint nyolcféle prémium tömény italt, aminek árát az itallapon 4 cl-re adják meg, de kérésre töltenek 2 cl-t is. Presszót
vagy kapucsínót a saját márkájú Fiume kávéból főznek, az üdítők között sem találunk kommersz terméket, a csúcskategóriásokból kínálnak ötfélét.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Italválaszték: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont