A Kiskőrössy halászcsárda és a „Jobb, mint otthon kisvendéglő” azonos tulajdonban van, egyik sincs a város központjában, mégis mindkettő stabil vendégkörrel bír. Utóbbi a Lencsés tóra csodás kilátást biztosító uszályon működteti teraszát, nyáridőben oda érdemes helyet foglalni. A beltér intimitásmentes, de a gerendás mennyezet ad némi rusztikus hangulatot. Az asztalon bors-, chili- és sódaráló, ami jó pont.

Itt nincs szezonalitás, kreativitás, ugyanazokat az ételeket ehetjük évtizedek óta ugyanúgy elkészítve, két új fogást leszámítva, a harcsából készült „szögedi roppanós halfalatkákat pankó morzsában csípős citromos joghurtmártogatóssal” és a málnapürés túródesszertet, amelyek nem sokkal a vírusjárvány előtt kerültek a választékba. E két jól elképzelt és jól elkészített ételről olvashatunk a Kiskőrössy halászcsárda tesztjében. (A két étteremben azonos az ételkínálat.) A klasszikus magyar halételek mellett tartanak egyszerűbb fogásokat csirke-, pulyka- illetve sertéshúsból, továbbá marhapörköltet is. Az étlap háromnyelvű, magyar, szerb és román, ami nyilván a vendégkörhöz igazodik. Helyenként a román ételnevek helyén megmaradt a korábbi, német megnevezés, akad egy-két vicces félrefordítás, a hasábburgonyából tuskóburgonya (busteni de cartofi), a cigánypecsenye kakastaréjából román billentyűzet híján kókusz lett. De ha rendelkeznek román „ș” betűvel, akkor meg kakast írtak volna, sült szalonna helyett.

Az árak értékarányosak. A halászléé itt is megemelkedett, mint mindenütt, ezidőtájt egy adag 3200 és 3400 forint közötti összegbe kerül, kérhetünk bele 15 dkg belsőséget is további 2000 forintért. Előételek 2000 és 2500, főételek köret nélkül 2300 és 3700, desszertek 400 és 990 forint között kaphatók.

A „Jobb, mint otthon kisvendéglőbe” először a kétezres évek elején jutottam el, tisztes, fősodratú, kétszemélyes vegyes tálat ettünk. Azóta pár évente visszatértünk, s bár mindannyian előszeretettel rendelünk ugyanazon a helyen mindig mást és mást, itt lassan kialakult az a 4-5 fogás, amit nem tudunk kihagyni, másra pedig nem jut már hely. Ezek a halászlé, a haltepertő, a rántott haltej és az egyszemélyes vegyes haltál. Esetleg a haltatár. A tartalmas, jó ízű lébe mindig frissen főzik bele tálalás előtt a halat. Nekünk a filézett pontyhalászlé a kedvencünk, azt szoktuk kérni. Nagyjából ezeket rendeltük legutóbbi látogatásunk alkalmával is, valamennyi fogás hozta a maga formáját, a halak frissek voltak, a haltepertő egy cseppet túlsült, de nem vált élvezhetetlenné, a haltej nem adta szokásos krémességet, de jó volt így is. Kértünk mellé tartárt, mely „old school” stílusban, helyben készült, azt adta, amit vártunk.

A kiszolgálás a legutóbb, 2022 márciusában udvarias volt, rutinos, kissé személytelen.

A borválaszték korrekt, mintegy húsz tételt kínálnak a magyar élvonalból, beleértve Balla Géza ménesi kadarkáját. A palackos borok mellé rövid, szakszerű leírást is mellékelnek. A kommersz tömények között a minőségi pálinkák jelentenek felüdülést, a sörök sajnos mind nagyipariak.

Értékelés:

Összélmény: 4 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a jobbmintotthonkisvendeglo@gmail.com címre