Hangulatos, igényes olasz étterem, amit a környék népszerű fagylaltozójának, az „I Love Gelato”-nak a tulajdonosa, Barile Renato nyitott 2022 nyarán. A falakon pubszerű elrendezésben kisméretű, berámázott fekete-fehér fotókon olasz életképek és világsztárok. Kellemes, jól megválasztott háttérzene szól. A borok is szerepet kaptak a dekorációban. A bejárattól balra a pulton elhelyezett hűtőben a Hisztéria cukrászda igényes süteményei sorakoznak.
Az olasz klasszikusok, arancini, bruschetta, pizzák és házi pasta-k mellett kínálnak néhány magyar és nemzetközi főfogást, jellemzően kis olaszos csavarral, így például ropogós sertéscsászárt parmezános burgonyapürével és véres hurkával, rosé kacsamellet édesburgonyapürével, tökmagos túrógombóccal, chilis padlizsánnal és pecsenyemártással. Ottjártunk idején a rendszeresen változó séfajánlatban szerepelt többek között francia marhatatár, borjúszűzből készült Saltimbocca (magyarul „ugorj a szájba”, népszerű olasz fogás), amit zsályás vajmártással és konfitált burgonyával kínálnak. A Hisztéria monodesszertek mellett a séfajánlatban is találkozhatunk egy édességgel, s további hárommal az étlapon: kétféle tiramisuval és rumbabával. A séf Farkas Mózes, aki olyan kiemelkedő helyeken dolgozott korábban, mint a Pannonhalmi Apátság étterme, a Viator, ahol a séfhelyettesi pozíciót töltötte be vagy a Michelin tányéros kiskunhalasi Rézmozsár.
Séfüdvözletként ricotta-krémes prosciutto-t, pisztáciás, sült káposztás mini-sertésterrine-t és tojásgélt kaptunk. Pazar összeállítás, a terrine a műfaj egyik legjobbja volt, amit kóstoltam valaha. Főételnek a Kárpáti fogast választottuk, ami tigrisrákkal, kapros vajmártással, házi gnocchival és ördögszekérgombával adtak. A hal friss, szaftos, kellően pörzses, a mártás selymes, jóízű, ki is mártottuk az utolsó cseppig, a gnocchi és a gomba kifogástalan, az összhangzat is remek. Egy sajttortával zártuk az étkezést, mely baszk stílusban készült. A séf ezt is fel tudta dobni kiegészítő elemekkel látványban és ízben egyaránt. (Teszt időpontja: 2025. január 4.)
A kiszolgálás bűbájos, kedves, udvarias, közvetlen, stílusos.
Tízféle jól összeválogatott olasz és magyar bort kínálnak, utóbbiakat olyan minőségorientált kisebb pincészetektől, mint a győrújbaráti Babarczi, Kislaki Bormanufaktúra, vagy a szerencsi Árpád-hegy pince. Valamennyi bor kapható decire is. A sörműfajt a Peroni képviseli, ebből az alapjáratú kapható csapon és palackban. Emellett palackos kiszerelésben választhatjuk a Capri-t és a nullás variánst is. A töményitalok között a Fenegyerek pálinkák és a megszokott import termékek mellett találunk néhány érdekes olasz likőrt is.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 5 pont