Elvitelre és házhoz szállítás céljára a vírus elleni védekezés idején is nyitva tartanak.
Az Ikon étterem a kétezer tízes évek első felében nyitotta meg kapuit a város szívében, s egyből nemcsak a város, de az egész ország élbolyába került, teljesítményét az étteremkalauzok, étteremkritikusok és a közösségi értékelő portálok egyaránt elismeréssel nyugtázták. Belteret átgondolt belsőépítészeti megoldások, fesztelen elegancia jellemzi. Magas, boltíves belső, a padlón kellemesen süppedő szőnyeg, élő növények, fehér abrosz, modern világítótestek. Ügyesen alkalmazzák a borosüvegeket dekorációs elemként. Magyarországon még meg nem honosodott séfasztalt is működtetnek, így a vendég, ha igénye van rá, szem és fültanúja lehet a konyhai munkának.
Az Ikon az utóbbi évtized minőségelvű gasztronómiai megújulásának egyik éllovasa. Magas minőségű, zömmel helyi és szezonális alapanyagok, kíméletes technológiák, igényes, kreatív konyha, látványos, de nem túlbonyolított tálalás jellemzi. A hely kulináris stílusát Pataky Péter alakította ki, jelenleg a kiemelkedő – köztük Michelin csillagos – angol éttermekben dolgozó Thür Ádám vezeti a konyhát. Az Ikon a magyar gasztronómiai hagyományokra támaszkodik, azok átértelmezésére, megújítására törekszik, nem kis sikerrel, miközben enged a más konyhák ihletésének is időnként. A honlapon olvasható ars poeticájukat a vendég egy az egyben visszaköszönni látja a tányérokon: „az Ikonnal egy olyan vidéki éttermet álmodtunk meg, ahol bár az ételsor magyaros alapokra épül, mégis sikerül belecsempésznünk egy kis fine bistro stílust. Fontosnak tartjuk, hogy olyan hely legyünk, ahol az ételt nem kell elmagyarázni, de a vendég mégis az első pillanattól a távozásig maradandó élményt kapjon.” A legutóbbi érvényes á la carte étlap értelemszerűen a 2020 őszi, ezen szerepel többek között hortobágyi palacsinta, szarvasleves erdei gombákkal, borjúpofa-pörkölt juhtúrós nokedlivel, szarvasgomba rizottó vargányahabbal, tanyasi csirkemell-supreme, kéksajtos burgonyapürével, konyakos körtével, gesztenyepüré naranccsal és tejszínhabbal.
Az árak értékarányosak. Előételeké 2490 és 3490, leveseké 1990 és 2490, főételeké 3990 és 5490 forint között mozog, desszertek egységesen 1490 forintba kerülnek 2021 őszén.
Mivel nyitás óta több ízben is megfordultunk itt, csak egy főételt mellőző, a megszokott magas színvonalat „ellenőrző” gyorstesztre ültünk be 2020 februárjában, nem sokkal a zárás előtt. Korábban volt szerencsém végigenni két ízben is az időnként változó 30 kilométeres menüt, a „nagy” degusztációt menüt, különféle fogásokat a déli kedvezményes árú menüből és az á la carte étlapról. Ültünk a séfasztalnál is. Minden alkalommal kiemelkedő élményben részesültünk. Legutóbbi látogatásunk alkalmával a séfüdvözlet házi kenyér volt szépen formázott, tetszetős, fekete kistányéron felszolgált könnyed szarvasgombás vajkrémmel, valamint körözöttel. Jó kezdés, bár ennél a hófehér, felhabosított kenyérstílusnál jobban szerettem a barnás zsánert. „Halleves, zeller, lazac” nevet viselte az izgalmas, vibráló leves-kompozíció, amit kértünk. Jó állagú, harmonikus ízű levest kaptunk, eredeti ötlet volt a céklás zöldség-ravioli betétnek, ami mellett kapott helyet a visszafogottan hőkezelt lazac és zeller, két szem lazackaviár és egy zsenge kaporszál. Katarzis. Kértünk még egy ”kacsamáj, tokaji aszú, mandula” nevű előételt, ez is szépen tálalt és finom volt, az aszú zselé formában a jó ízű, jó állagú májterrine tetején kapott helyet. A napi ajánlatból a pankó morzsában rántott mangalicakörmöt választottuk, ezzel is maradéktalanul meg voltunk elégedve, amit a műfaj adhat, azt itt megkaptuk, szaftos ízes húst, remek panírt, kellemes mártást és zsenge levélhajtás-egyveleget. Desszertünk affogato-s csoki fondant volt, amit kiváló alapanyagból készült, kávémártásban tálalták, kifogástalan helyben készült kávéfagylalttal. Pazar befejezése volt egy emlékezetes étkezésnek.
A kiszolgálás tanítható. Külön kiemelendő, hogy pincérünk jelezte, hogy a felszolgálási díj benne van a számlában, ez egyáltalán nem jellemző gyakorlat, inkább azzal találkozhatunk itt-ott, hogy további jattot próbálnak kicsikarni a számlában foglalt felett. Az meg kivételesen kedves gesztus volt, hogy mivel nem volt behűtve az a habzóbor, amit kértünk, a behűtés idejére a ház ajándékaképpen töltöttek fél pohár megfelelően temperált Kreinbacher pezsgőt. Tíz perc-negyed óra után érkezett a rendelt bor optimális hőfokon.
Az italkínálat messze átlag feletti, mind a borok, mind a sörök, mind pedig a tömény italok tekintetében. A borlapon közel száz tétel, köztük számos borkülönlegesség, két harmada Magyarországról, egy harmada a világ minden tájáról, harminc tételt pohárra is kínálnak. Kiváló a töményitalválaszték is, s a kézműves sörök is helyet kapnak az itallapon.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@ikonrestaurant.hu címre