Hunyadi csárda

  • 2 697

Hangulatos, rusztikus, fából ácsolt csárda a város Csíkszereda felőli kijáratánál. A bejáratnál székely kapu szívmelengető faragott felirattal: „Szíves vendéglátó e kapu gazdája, ki a fáradt utast tárt karokkal várja”. Alatta az „Isten hozott” rovásírással is olvasható. A beltér megnyerő, otthonos, a világítótesteket szekérkerékből alakították ki s paprikafűzérekkel díszítették. A falakon népi kerámiák, az egyik sarokban fahordó. Az asztalon gyenge minőségű ecet és nagyipari napraforgómagolaj, ipari borslisztszóró. Teraszt is üzemeltetnek, télen-nyáron.

Az étlapon közkedvelt magyar és székely ételek sorjáznak, amit néhány román és nemzetközi fogással egészítenek ki. Kínálnak többek között pacal- és parasztcsorbát, káposztalélevest, gulyáslevest, különféle sertés-, csirke- és marhahúsételeket, köztük székelygulyást, borzaskát, marhabélszínt áfonyaszósszal, aszalt szilvás csirkeroládot, ananászos sertésszűzet, miccset, sült pisztrángot és süllőt, gyümölcssalátát és palacsintát.

Az árak kifejezetten kedvezőek. Leveseké átszámolva – nem számítva a valamivel drágább, egytálételnek is beillő gulyáslevest – 600 és 900, főételeké köret nélkül 900 és 3200 (utóbbi a marhabélszín), desszerteké 500 és 750 forint között mozog. Köretek egységesen 375 forintba kerülnek 2021 áprilisában.

A húsgombócos karalábéleves korrekt, házias, a gombócok jó tartásúak. Az adag impozáns, két embernek is bőven elegendő. Jobbacska pityókás kenyeret adnak hozzá. A töltött káposzta korrekt, füstölt, alulfőzött, majd megsütött oldalassal és jobbacska ipari sült kolbásszal tálalják gazdagot dekorálva, diós almával, répaszelettel, erős paprikával, salátalevéllel és reszelt lilakáposztával. A brownie átlagos, élvezhető, izgalommentes ipari fagylalttal kínálják.

A kiszolgálás udvarias, de személytelen, szervezetlen. A pincérek nem kommunikatívak. Kérdezem, hogy a kenyér a Diószegi pékségtől való-e, szűk „nem” a válasz. Azt már kedvem sincs megkérdezni, hogy akkor honnan szerzik be.

A borválaszték szűk, a temesrekasi nagypincészet alapjáratú borait tartják egy további román bor mellett, holott Sepsiszentgyörgyön könnyű beszerezni anyaországi és erdélyi magyar borokat, melyek jobban illenének az ételkínálathoz és a dekorációhoz. Kínálnak Szicsek pálinkákat s a nagyipari tételeken kívül három sört a Csíkszentsimoni manufaktúráról.

Értékelés

Összélmény: 3,75 pont

Konyha: 3,5 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 3,5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a hunyadicsarda@yahoo.com címre