House of Lu

  • 9

Hangulatos, igényes, 2024 decemberében nyitott olasz étterem a Ceausescu rendszerben felépült Circumvalatiunii tömbháznegyed szélén, az 1910-ig önálló faluként létező, azóta Temesvárhoz tartozó Mehala városnegyeddel való találkozásnál. A beltér egyedi, elegáns, de feszengésmentes. A dekorációnak szépen elrendezett, helyben megvásárolható olasz ínyenc termékek (szószok, szarvasgombakrém, pasta-k stb.) is részét képezik. Patikatisztaság uralkodik mind a belső térben, mind a mosdóban. Látványkonyhával dolgoznak. A hét második felében tematikus estekkel készülnek, csütörtökön olasz élőzenével várják a vendégeket, pénteken retro party, szombaton Mykonos jeligére görög zene, a vasárnap családé. A gyermekeket vidám bűvészmutatványokkal szórakoztatják az egész családot pedig az eseményről készült polaroid fotókkal örvendeztetik meg.

Olasz konyhát visznek, nem kis részben különleges alapanyagokra alapozva. Megjelenik a választékban néhány más etnikum nemzetközivé lett ikonikus fogása is, főként a közel-keletről. A helyben készült pasta-k és a különleges, 2 és fél tonnás, forgótárcsás pizzakemencében sült pizzák mellett kínálnak többek között szibériai tokhalkaviárt blinivel, Szent Jakab kagylót, pankómorzsás tarisznyarák-krokettet brie sajttal, pikáns majonézzel és snidlinggel, tabbouleh-t, ndujás kagylót, roston sült tonhalat, nagy rombuszhalat és polipot, továbbá kacsacombot, marhapofát és steakeket, beleértve a wagyut is. Desszertként az általunk rendelteken kívül baklava-t, mango chutney-s panna cotta-t, valamint az ottjártunk idején épp kifogyott sajttortát és knafeh nevű arab édességet kínálnak.

A szarvasgombás hummusz selymes, homogén, szarvasgombás karaktere határozott, de nem túltengő, mikro-zöldekkel és az ízhez is hozzáadó gránátalma-szemekkel díszítették. Az „enyhén csípős, citrusokkal sült tintahal” ízletes, a citrusosság visszafogott, nem bántuk volna, ha adnak mellé valamilyen mártást. A négy autentikus olasz szalámival toppingolt pizza kifejezetten jó. A csokiszuflé helyben készült, jó ízű, erdei gyümölcsös mártást és gyengécske, hevenyészetten tálalt, készterméknek tűnő vaníliafagylaltot adnak mellé. Ezen a színvonalon, ilyen áron (közel 3000 forintnak megfelelő lejért) elvárható lett volna egy prémium, jobb esetben helyben készült fagylalt. A tiramisu csavarmentes, hozza azt az állagot és ízharmóniát, amiért ez a desszert meghódította az egész Európát. Ittunk egy jól elkészített limonádét s egy remek kávét is.

A kiszolgálás udvarias, segítőkész. Külön értékeltük, hogy amikor feladtuk az első kör ételrendelését, megkérdezte a felszolgáló fiatalember, hogy tegyen-e mindent középre, mintha megérezte volna, hogy mindhárman meg szeretnénk kóstolni valamennyi fogást, a desszertkörben is felajánlotta, hogy hoz egy plusz kanalat. Apró hiba viszont, hogy rendelés után derült ki, hogy a desszertek közül kettővel nem tudnak szolgálni, ezt az étlap átadásával egyidőben kellett volna közölni.

Az italválaszték nemcsak széles, de kiemelkedően színvonalas is, párját ritkító regionális szinten. Közel száz minőségi csendes bort tartanak a tágan értelmezett Erdélyből, valamint a Kárpátokon túli román területekről, beleértve Moldova Köztársaságot, továbbá a jelentősebb európai bortermő országokból, Olaszországból, Franciaországból, Spanyolországból. De van egy német, továbbá néhány komolyabb újvilági boruk is. Poharazva (125 ml) csak hat tétel adnak. Bő két tucat legendás pezsgőt tartanak a Dom Perignon-tól a Krugig. A töményitalok a prémium szegmensből valók. Csak Noam és Warsteiner sört tartanak, utóbbi kapható palackos, csapolt, valamint alkoholmentes változatban. Figyelemre méltó a koktél-, a cigaretta- és a szivarválaszték is.

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4,75 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a rezervations@thehouseoflu.ro címre