A 2019-ben nyitott Hosszú Tányér számára 2022 volt az áttörés éve. Nemcsak a Michelin kalauz által ajánlott helyek közé került be a tavaly az étterem, hanem a Dining Guide kalauzba is, a pontozott 142 étterem közé. A beltér meghitt, a Hosszú Tányérban jó ízléssel teremtettek a tárgyi környezet útján is otthonosság-érzetet. A háttérben kellemes zene szól, ami sokat hozzátesz az össz-élményhez. Megtudtam, hogy még az étlapborítóra is odafigyeltek, mely Melegh Andrea pécsi selyemfestő munkája.

A választék rövid, átgondolt, 11 tételből áll, melyek java, egész pontosan kettő kivételével valamennyi kéthavonta cserélődik. Ottjártam idején, 2022 októberében kínáltak többek között kacsát gesztenyével, berkenyével és pekándióval, bárányt csicsókával és tobozlekváros pecsenyemártással, borjút gombákkal, zöldbabbal és szederrel. Előszeretettel elevenítenek fel régi ételeket, egy ismerős kifejezetten nekik ás elő 100 éves receptúrákat. Odafigyelnek mind ízekben, mind az alapanyagok tekintetében a regionalitásra és szezonalitásra. A séf Horváth Attila.

A séfüdvözlet főtt fürjtojás volt folyékony sárgájával sarkantyúvirág-levéllel egyedi kerámián. Bíztató kezdet. A „pisztráng, gyömbér, zöld mandula” elnevezésű előétel remek, a halhús jó tartású, ízletes, passzol hozzá a két mártás, a mikro-zöldek is hozzáteszik a magukét – nemcsak esztétikai szempontból. Nem bántam volna, ha az adag valamivel nagyobb. A tálalás ismét impozáns, újabb gyönyörű kerámián érkezik a hal. A szebbnél szebb egyedi tányérokat a séf hozta magával a család alkotásai közül. Az alma-salsaval és céklával társított baranyai vagdalt egy új étel volt a választékban, egy régi szakácskönyv receptje ihlette. A korong formára szabott vagdalt mellé apróra vágott almán formatervezett „céklakrumplit” és selymes céklakrémet adtak. Letisztult tányér jó ízharmóniákkal. A távolkeleti stílusú marhaleves mély ízű, izgalmas kompozíció. A „fehércsokoládé, tökmag, kávé” elnevezésű desszert megjelenésre, ízre, állagra egyaránt lehengerlő volt. A kávé ropogós, illetve krémpöttyökben jelent meg a tányéron, a tökmag mousse-gömbökben, a fehércsokiból pedig aprócska rózsákat formázott a séf. Kaptam egy ajándékdesszertet is, a konyhán dolgozó Erzsi néni 100 éves receptje alapján készült kalácsot, amit szőlődzsem és juhtúró-mousse pöttyök dobtak fel.

A kiszolgálás felülmúlhatatlan. Mai világunkban különösen nagy értéke van egy őszinte, hiteles, szívélyes mosolynak, egy gesztusnak, egy-két jól irányzott, nem tolakodó kérdésnek, amire választ is várnak s ami akár érdekes, érdemi beszélgetést indíthat. A Hosszú Tányérban olyan kedvességgel köszöntik a betérőt, hogy az ember legszívesebben el se menne onnan. A vendégeket személyesen a tulajdonos, Hosszú Franciska fogadja, aki egyben az étterem névadója és megálmodója.

Az itallap rövid. Ötféle bort tartanak, melyek közül hármat két helybeli termelő jegyez. A tömény- és alkoholmentes italválaszték hasonlóképpen szűk, de igényes. Meglepő, hogy egyetlen sörük van, az is nagyipari multitermék, konkrétan Carlsberg, pedig a környéken több igényes kicsi főzde is működik.

Értékelés:

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a foglalas@hosszutanyer.hu címre