A Napfény városának szívében 1987 óta működő HBH Bajor étterembe beülni felér egy időutazással. Nem állíthatjuk, hogy semmi nem változott az elmúlt közel negyven évben, de azt igen, hogy a vendég, aki kilencvenes évek gyakran megfordult itt, majd visszatér napjainkban, nem érzékel érdemi változást. A beltérben intimitást biztosító szeparék, a fehér asztalterítőn kék felsőabrosz, a dekorációban söröskorsók és HB emblémák.
Az ételkínálat gerincét hagyományos magyar ételek teszik ki. 2024 telén a szezonális menüben szerepelt többek között kocsonya, halászlé, tanyasi töltött káposzta, harcsapaprikás túrós csuszával, az állandó étlapon is hasonló fogások sorjáznak: libatepertő, libamáj zsírjában, Jókai bableves, szegedi gulyásleves, tárkonyos borjúraguleves, rántott csirkemell többféle töltekékkel, fogasfilé grillezve és rántva, ponty szegediesen cigánypecsenye, csülök pékné módra, vörösboros marhapörkölt és Gundel palacsinta és fekete erdei somlói kehely. A nemzetközi konyhát lényegében csak a hollandi mártással és baconos zöldbabbal kínált lazac és a Rossini bélszín képviseli.
A velős pirítós tálalása tetszetős, retro stílusú, viszont minden dekorációs elem hozzáad az ízélményhez. Az egyszerű minőségű pirított kenyeret vastagon kenték meg jóízű velőkrémmel, majd toppingolták uborkával, hegyes erőssel, lilahagymakarikákkal, egy cikk paradicsommal és citrommal. Soha rosszabbat! Hasonló felfogásban készült a jól sikerült tatárral megkent kanapé is. Ez hiányzik sok helyről, egy elérhető árú, jelen esetben 1000 forint alatti, nem túl nagy adagban kínált klasszikus sörkorcsolya. A haltepertő élvezhető, de javítható, a mellé adott tartár old school, megnyerő. A füstölt csülkös pacal ízletes, az adag komoly. A nem kiugró minőségű kenyér friss. Több autentikus bajor sörrel meggyőzőbb lett volna az élmény.
A kiszolgálás formálisan udvarias, kommunikatív, de hordoz valamit a kilencvenes évek túláradóan magabiztos pincér-stílusából.
Az étlappal egybefűzött itallapon tíz egyszerűbb, de vállalható tétel szerepel magyar nagypincészetektől, a prémium borszelekciót az Ezerjó borszaküzlet jegyzi. Tizenhat nemes nedűt válogattak össze a legnevesebb magyar pincészetek termékeiből, melyek két kivétellel decire is kaphatók felettébb baráti áron. Csapon HB hellest és Pilsner Urquellt tartanak, amiből lehet kérni literes kriglit is. Néhány komolyabb bajor sör, mondjuk az Augustiner vagy az Andechs portfóliójából nem mutatna rosszul az itallapon. A híres bajor búzasör műfajából csak a HB e műfajbeli főzete árválkodik a palackosok között. A kommersz tömények között a Panyolai, Kerekes és a Békési pálinkák jelentenek felüdülést.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 4 pont
Kiszolgálás: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@hbhetterem.hu címre