A Hableány a Laposa pincészet igényes, elegáns, belterét tekintve intimitásmentes borétterme, ahol, mint a honlapjuk írja, „bisztró, borbár, borbolt, a környék legmodernebb borászata, sőt, egy hely- és családtörténeti kiállítás is helyet kapott”. Hatalmas ablakok, sok zöld növény, az asztalon igényes pohár és étkészlet. A hely honlapja nagyon szemléletesen írja le a Hableány másfélszázados történetét az 1883-ban nyílt szállótól a mai, többfunkciós komplexum létrehozásáig.

Az étlap nemzetközi, de kínálnak néhány klasszikus magyar fogást is, így áll össze a szűk, de tartalmas, átgondolt választék. Ács Ferenc séf otthonoson mozog mind a klasszikus magyar ízek, mind a szokatlan íz- és alapanyagtársítások világában. 2022 nyarán kínáltak többek között fogast cukkinisalátával, mustárral, miso-val, fácánmellet zellerrel, spenóttal, zöldalmával, rántott kacsamájat kolbászos lecsóval, továbbá zserbó fagylaltkelyhet és aranygaluskát vaníliasodóval.

Első ízben kóstoltunk tökmagos tárkonyos cukkinilevest, mely selymes volt, intenzív ízű, a műfaj remeke. A málnaleves juhtúróval és petrezselyemmel bátor, sikeresen kivitelezett fogás. Az étlapon stabil pontja, a kacsamájas lecsó jól sikerült, a májat pankó morzsában rántották ki, a lecsó mellé adták kiváló minőségű kenyéren. A „palacsinta, krémsajt, mogyoró, szeder” nevű desszert nem hozta a 2000 forint feletti édességektől elvárt izgalmat. A hideg palacsintát krémsajtos, nutellaszerű töltelékkel ízesítették, pirított mogyoróval és habcsóktörmelékkel szórták meg, szedermártással tálalták. 2022-ben egy gyorstesztre tértünk be ismét, ettünk egy malachúsból készült jó állagú, jó ízesítésű, zöldkorianderes bao-t, valamint egy hasonlóan színvonalas citromgéles, krémsajtos, zsenge salátán tálalt zöldfűszeres lazacpisztráng-előételt. Örömmel állapítottuk meg, hogy a hely tartja a színvonalat.

A kiszolgálás udvarias, de a felszolgálók nem figyelnek kellően a vendégre, több ízben is oda kellett menjünk valamelyikükhöz, ha akartunk valamit, mert a szemkontaktust nem lehetett felvenni perceken keresztül, etekintetben sem volt változás két év alatt.

Az itallap színvonalas. A borlap gerincét a saját borok adják, csúcsminőségű gintonic-okat kínálnak a legjobb tonicokból, s többféle, kitűnő magyar ginből. Tartanak kézműves söröket és kiemelkedő töményitalokat, legyen szó pálinkáról, rumról vagy whiskyről.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Italválaszték: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a bisztro@hableanybadacsony.hu címre