Szeged egyik tavaly nyitott egy-témájú belvárosi egysége, a „Gombóc Túróbár Manufaktúra” a túrógombóc műfaját járja körbe igen alaposan. Mint a honlapról megtudhatjuk, 91%-os túrótartalommal dolgoznak, s az a céljuk, hogy a végeredmény egyfajta ötvözete legyen „a hétvégén a nagyi által készített gombócnak, a cukrászdának és az éttermi tányérdesszertnek. Egy jól ismert klasszikus. GOMBÓC, AMITŐL KEREK A VILÁG!” Mint írják, az alkalmazott receptúrák több évnyi tanulás, kutatómunka és kísérletezés után alakultak ki, a klasszikus “békebeli” túrógombócot a modern gasztronómia technikáival állítják elő és a kortárs vendéglátás ötletességével, sokszínűségével tálalják. Céljuk, hogy „a világ első túrógombócbárja” minden igényt kielégítsen. Az elsőt szülővárosukban, Szegeden nyitották meg, de már működik a második is Győrben.
Kínálnak tizenhatféle édes, meleg változatot, ötféle édes hideget. Emellett ötféle melegen tálalt sós gombócot is készítenek, továbbá hatféle sós túrókrémmel megkent, különféle belevalókkal ellátott bagel is szerepel a kínálatban. Példaként hadd említsek néhányat: a „túrós csusza”’ névre hallgató gombóc összetevői: fűszeres, ropogós morzsa, kockatészta, meleg gombóc, fűszeres tejföl, pörc. A „vanília, ropogós dió” cím alatt ropogós morzsa, meleg gombóc, vaníliás mascarpone mártás, karamellizált dió s porcukor rendezett, rafinált együttese húzódik meg. Adnak még többek között meggyeset édes, ropogós hagyományos-, mák- valamint fehércsokoládé-morzsával, hideg gombócot édes tejföllel, házi málnapürével, fehércsokoládé szósszal és karamellizált pisztáciával.
Kóstoltunk egy kontaktgrillben pirított, túrókrémes, tarjás bagelt, ami nem volt rossz, de nem győzött meg igazán, ellentétben a gombócokkal. Ettünk egy „bruschetta” névre hallgató átiratot, melynek keretében a visszafogottan sózott, jó tartású meleg gombócot fűszeres ropogós morzsa, paradicsommártás, friss paradicsom és grissini dobta fel, valamint egy almás mákosat édes, ropogós, mákmorzsával, édes tejföllel, házi almaszósszal, csokis
almaszirommal. Ez is telitalálatnak bizonyult minden tekintetben.
A kiszolgálás kedves, udvarias, a fiatal pultos hölgy közvetlen, kommunikatív, érdeklődő. Tartalmas gasztro-centrikus beszélgetés alakult ki közöttünk igen hamar.
Alkoholos italokat nem tartanak, tea- és kávéféléket ihatunk ételeink mellé a limonádén, házi szörpön és néhány nagyipari üdítőn kívül.
Értékelés:
Összélmény: 4,75 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 4 pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@gombocturobar.hu címre