Rusztikus, impozáns panzió, valamint étterem Kibéd és Makfalva között félúton. A Facebook-oldalukon Kibéd szerepel, de a Gasztrotérkép, az Erdélyi Utazás honlap, és nem utolsó sorban a Google Maps szerint az egység Makfalvához tartozik. A népi motívumokkal gazdagon díszített épület vonzza az arra autózók tekintetét, így nem csoda, hogy a hely hamar népszerűvé vált. A beltér barátságos, szívmelegentő, minden apró részlet ki van találva s minden elem harmonikusan illeszkedik egymáshoz, a tulipánmotívumú faragott székektől, a fából készült hajópadlón, a nyerstégla oszlopokon, a népi mintázatú étlapon és itallapon át a gerendás mennyezetig. Kellemes, nyugtató jazz zene szól a háttérben, kellően visszafogott hangerővel. Az egyik sarokban képgyűjtemény mutatja be, hány híresség volt már a vendégük Orbán Viktortól Eperjes Károlyon, Nagy Ferón keresztül az Atilla fiai nevű társulatig. A Gerendás 2014-es megnyitása óta Székelyföld ikonikus éttermének számít.
Az étlap a székely és a magyar konyha klasszikusaira épít, amit a román és nemzetközi konyha néhány közkedvelt fogásával egészítettek ki. Kínálnak pacallevest, parasztcsorbát, tyúkhúslevest, csülkös „fuszulyka”(bab)-levest kibédi hagymasalátával, marhapörköltet, csirkepaprikást, sült és rántott húsokat, utóbbiakat egyes esetekben töltve. A régióban megszokott fogások mellett kínálnak libamájat, harcsapaprikást, pacal- és kakasherepörköltet, báránycsülköt is, utóbbit tárkonymártással. A puliszka több esetben is megjelenik tájjellegű köretként. A fahéjas almatortát madártejjel kínálják. Tartanak hagyományos reggeli fogásokat, a ham and eggs-től a virslin át a rántottáig.
Első ízben 2016-ban jártam itt, a sütőtökkrémleves kifejezetten finom volt, jó állagú, intenzív ízű. Jót tett neki, hogy megszórták pirított tökmaggal és finoman meglocsolták tökmagolajjal. Jó volt a töltött káposzta is, bár kissé túlkészült, a puliszka meg szárazabb volt az optimálisnál. Ízlett a gyümölcsmártással tálalt túrótorta is, mely méltó zárása volt az étkezésnek. Második alkalommal 2021 májusában tértem be hozzájuk, rendeltem egy kukoricadarába forgatott, mélysütött pisztrángot, amit friss volt, szaftos és finom, egyszerű és nagyszerű. Házias, jól elkészített hagymás krumplisalátaval tálalták. Kértem hozzá muzsdélyt, azaz fokhagymamártást. Lényegében vízben turmixolt, nagyon markáns ízű fokhagymát kaptam, enyhén sózva, a műfajban találkoztam jobb megoldásokkal is. A kenyér friss, házi jellegű, pityókás volt. Az erdei gombás rozmaringos szarvaspörkölt összességében jó volt, szaftja megnyerő állagú, kellően sűrű, jó ízű, a hús jó tartású, talán túlontúl is feszes. A gomba valóban erdei volt, rókagomba és vargánya. Jól sikerült juhtúrós galuskát adtak hozzá. A mellé rendelt sült paprika jobbacska késztermék volt. Ordás és áfonyás palacsintával zártam az étkezést, mindkét palacsinta ütötte a mércét.
A kiszolgálás kedves, udvarias, kommunikatív.
Az itallap igényes. Harminc bort kínálnak csonka-magyarországi, erdélyi és Kárpátokon túli pincészetektől, köztük a balatonboglári Ikon pincétől, köztük Balla Gézától és a Kárásztelek birtoktól. Szerencsés lenne Balla Géza neve helyett nem azt írni, hogy „Crama/Pincészet Minis Arad”, részint, mert illene odaírni az egyik legősibb borvidék nevét magyarul is (Ménes), másrészt hasonló néven működik egy román pincészet, végül pedig a pince neve sosem volt ez, korábban Wine Princess-nek hívták, amíg a borász „a nevére nem vette” a birtokot. Három bort kimérnek decire is. Van Igazi Csíki Sörük, továbbá remek helyi pálinkáik a Kibéden működő Erdélyi pálinkaháztól.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 5 pont