Elegáns, hangulatos, de ugyanakkor fesztelen atmoszférájú bisztró egy boltíves szuterén helységben. A terem végében fekete táblán rövid borajánló, mellette kétoldalt borosüvegek szemgyönyörködtető elrendezésben. A másik falra szerelt fekete táblára krétával írják fel az étlapot, állandó, nyomtatott étlap nincs is. Kellemes háttérzene szól.

Kreatív, izgalmas konyhát visznek, minőségi, friss alapanyagokat, kíméletes technológiákat használnak, jól eltalált ízharmóniák, igényesség, kifinomultság jellemzi a helyet. Ars poeticajuk az igényes, informatív honlapon olvasható: „polgári konyha a XXI. században (…) egyedi olaszos, franciás ízeket ajánlunk, de a hagyományos magyar konyhát is új köntösbe öltöztettük.” Helyben sütik, nagy szakértelemmel a legjobb kézműves pékségeket idéző kenyereiket, maguk gyúrják az olasz tésztákat, saját készítésűek a lekvárok és a befőttek is. Két évvel a nyitás után, 2017-ben megkapták a Michelin kalauztól a „Bib Gourmand” minősítést, amit évekig őriztek, jelenleg az ajánlott kategóriába tartoznak. A hely életre hívója a gasztronómia rajongói által jellemzően a kezdeti Olimpia étteremből ismert Csongrádi Csaba, üzlettársai a séfek, a korábban színvonalas bisztrókban dolgozó Nagy Szabolcs és Giczi Andor. Ezidőtájt kínálnak többek között kacsamáj patét mangóval, kaláccsal és füstölt harcsával, mangalica orjalevest, shitake gombával, fürjtojással, rizsnudlival, újhagymával és korianderrel, libacombot hokkaidótökkel, körtével, céklával és kölessel, vaddisznószüzet gombás rizottóval és mángolddal, bárányfartövet citrommal, paradicsommal, gyöngybabbal, madártejet tahiti vaníliával.

Az árak értékarányosak. 2020 őszén kényszerbezárás előtt hétköznap délben a két fogásos menü 3250, a három fogásos 3450 forintba került, de az egyes fogások szólóban is rendelhetők voltak, előételek és desszertek 1450 forintba kerültek, főételek 2450 forintba. Vacsoraidőben is a fekete tábláról lehetett orientálódni a választékot illetően. Előételek és levesek ára 1800 és 4000, főételeké 5500 és 8200 között, desszerteké 2250 és 2650 forint között mozgott. A hely Facebook oldalán megtekinthető kiszállításos vagy elviteles igényes menü 2021 februárjában ez előételek tekintetében hasonló árakat mutat, a főételek és desszertek lényegesen kedvezőbbek.

A déli menü keretében első fogásként olívával és citrommal ízesített karfiollevest kértünk, mely selymes állagú, kellemesen habos, jó ízegyensúlyú volt. A „Szent Jakab kagyló, avokádó” elnevezésű előétel is megelégedésünkre szolgált, a friss kagyló ízét, színét kellemes pörzsesség határozta meg, a kagylóhús szaftos maradt, illett hozzá a friss „avokádótatár”. Kipróbáltunk még egy előételt, a marhatatárt, amit focacciaval és avokádóval kínáltak. A mediterrán hangoltságú tatárt kézzel vagdalták, jó minőségű húsból. Remek állagú focacciat és visszafogottan fűszerezett, jó tartású guacamole-variációt adtak hozzá.  A cukkinis rizottóval és sáfrányos szósszal körített fekete tőkehal kiváló volt, kívül pörzses, belül szaftos, a rizottó krémes, a sáfrányos mártás karakteres. Telitalálat volt az újhagymás bulgurral és spenóttal tálalt bárányragu is. Zárásként levendulás málnás creme brullée-t kértünk, mely jó állagú és jó ízű volt, a levendulaaromát kellően visszafogták.

A kiszolgálás udvarias, kedves, felkészült. Többnyire az üzletvezető-tulajdonos Csongrádi Csaba is jelen van, aki rajta tartja gazdaszemét a személyzeten és maga is foglalkozik a vendégekkel.

Az itallap kiemelkedő. 128-féle, értő kézzel összeválogatott borból a borlap csak 32-őt ismertet példaképpen. Ezek zömét kimérik decire is. A további választékról a felszolgálók vagy az üzletvezető ad tájékoztatást. Kiváló pálinkákat és kézműves söröket tartanak.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Az étterem a Covid miatt hosszabb időre bezárt, de tavaly újranyitott Fricska 2.0 néven, részben más csapattal, ugyanazzal a dizájnnal, ugyanazon koncepció mentén.

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a kerteszdob56@gmail.com címre