A Fogas bisztró az alsóörsi községi strandon működik, de az utca felé is kiszolgálják a strandolni nem óhajtó vendégeket. Egy zárt beugróban működnek, aminek előnye, hogy biztosít némi intimitást, hátránya, hogy nem jár annyira a levegő. Viszont, mivel a szomszédos két egység is az övék, ki lehet ülni a nagyobb teraszokra is az itt vásárolt ételekkel. 2020-ban megnyerték „Az Év strandétele” versenyt a halerőlevesükkel, 2023-ban pedig vegetariánus kategóriában győztek a zeller-raviolijukkal.

A konyha erénye, hogy jó minőségű, főként édes vízi halakkal dolgoznak s nem ragadnak bele a sablonokba. Olyan fogások is helyet kapnak a választékban az egészben sütött, panírozott vagy grillezett keszeg, fogas, pisztráng, ponty, harcsa és lazac mellett, mint a halerőleves, a Jásdi Rizlingben gőzölt zöldkagyló vagy a zsenge borsós rizottóval kínált roston sült tokhal. Készítenek paradicsomos burgonyagombócot, valamint fokhagymás-chilis szélesmetéltet is, mindkettő kérhető rákkal vagy csirkével, a tejszínes spenótos variáns pedig lazaccal vagy csirkével. Az általunk is rendelt desszert mellett tartanak még hideg túrógombócot.

Az ötféle halászlé közül mi a pontyfilével kínáltat választottuk, jó ízű volt, katarzismentes, több halat is el tudtunk volna képzelni benne. Mindazonáltal örülnénk, ha ez lenne a halászlé etalonja a Balaton mellett. Sokkal izgalmasabb volt a harcsamáj-nyalóka, amit ízre-állagra egyaránt megnyerő céklakrémmel, céklahasábokkal és pirított kaláccsal tálaltak. A harcsamájat ledarálták, fűszerezték, formázták, pálcikával látták el, majd pankó morzsás panírban sütötték ki. Látványos, ötletes, ügyesen kivitelezett, a fine dining irányába mutató remek strandétel volt ez, azt sem bántuk, hogy a pirított kalács kihűlve érkezett. Jól sikerült a haltepertő is, amit fekete fokhagymás majonézzel és jobbacska pirítóssal körítettek. Az almás rétest pohárkrémként tálalták, látványos, ízletes, könnyed desszert volt, kellően visszafogott édességgel, az almásságot, s vele együtt a savasságot lehetett volna kicsit fokozni, de így megelégedésünkre szolgált.

A kiszolgálás vegyes képet mutat, az ifjú hölgy formálisan udvarias, de kelletlen, cseppet sem barátságos, idősebb kollegája mosolygós, közvetlen. A kézműves sör ára a kinti árlistán és a gépen nem azonos, hiába mondom, hogy ami az itallapon szerepel, az a szerződési ajánlat, nem ajánlják fel, hogy annyiért vehetem meg a szóban forgó terméket, amennyit kiírtak. Pozitívum, hogy pillanatok alatt kapunk kellő mennyiségű citromot a halhoz, ami nem kerül a számlára.

Tartanak négyféle egyszerűbb és olcsóbb kimért bort, melyek termelőjét nem tüntetik fel, továbbá hatféle igényesebb tételt, helyi élvonalbeli termelőktől. A nagyipari sörök mellett a székesfehérvári Hübris két sörét is választékba vették. A cidereket az aromatizált multitermékek közül válogatták, egy-két Budaprés tétel elférne mellettük. Minőségi pálinkákat kínálnak. Összességében az itallapot lehetne fejleszteni, hogy felérjen a konyha szintjére.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@fogasbisztro.hu címre