Székesfehérvár vonzáskörzetében, Csór határában működő „farm to table” étterem. Az étteremnek és panziónak egyaránt otthont adó, dombtetőn magasodó, impozáns épület a maga szépségében lélegzetelállító, akárcsak az azt körülvevő gyönyörűen gondozott udvar. A beltér is apró részletekig kidolgozott, meghitt, otthonos, ugyanakkor elegáns. A plafonon belső gerendázat, az asztalon fehér abrosz, vázában élő virág, többfelé zöld növények. Kellemes, jól megválasztott háttérzene szól. Nyáron igényes teraszt működtetnek, mely festői kilátást biztosít a birtokra.
A komplexum honlapján példaértékű hitvallást olvashatunk a valódi vendéglátásáról, a minőségi alapanyagokról. A keret szorításában ebből csak néhány mondatot idéznék: „Saját magunk termesztjük a zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt szüretelünk, bort készítünk, baromfit nevelünk. Kapálunk, csirkét vágunk, izzadunk a napsütésben, s a föld porát töröljük a homlokunkról. Közünk van az élet valóságához, munkával szenteljük meg azt. Értéket őrzünk, értéket teremtünk. Most is magam előtt látom, ahogy nagyanyám késsel keresztet rajzol a hatalmas házikenyér sötétlő héjára mielőtt megszegi, most is fülembe cseng a kés hegyének sercegése. Érteni is csak most kezdem — a mozdulatát, a lelkét.” Az étlap is jelzi, a tulajdonos, Rostási Szabó József és a séf Krizsán Gábor aláírásával, hogy a felhasznált alapanyagok, főként a zöldségek és gyümölcsök az udvarház ellenőrzött biobirtokáról származnak. A jól átgondolt, összefogott választék a magyar és nemzetközi konyha fogásaiból nyújt izgalmas választékot. Kínálnak többek között kacsamájpástétomot kerti zöldekkel, málnával, medvehagymás széles metéltet, zöldborsókrémlevest harcsaropogóssal, csontos mangalicakarajt tökös lecsóval, zellerrel, marhapofapaprikást túrós tojásos galuskával, túrókrémet bazsalikomos eperrel.
Az árak értékarányosak. Előételek 1900 és 2900, levesek 1700 és 1800, saláták és húsmentes ételek 1400 és 2900, főételek 3700 és 6900, desszertek 1600 és 1700 forint között kaphatók.
A séf üdvözlete könnyed, jó ízű padlizsánkrém céklával marinált hagymával, ehető virággal, kaporszállal, kiváló helyben sült kenyeret adnak mellé. Kitűnő kezdés. A borjúszív carpaccio tálalása eltér a hagyományostól, salátaszerű, művészi kavalkád, az alkotóelemek egytől egyig kiválóak, az összhatás is pazar. Hasonlóan virtuóz a füstölt harcsasaláta is, mely kifogástalan mind ízre, mind állagra, mind tálalásra. Az ízletes, jó tartású házi krémest málnahabbal tálalják.
A kiszolgálás udvarias, szívélyes.
Több mint negyven bort kínálnak, főként a magyar élvonalból, köztük a birtok két saját borát. A borok felét decire is kimérik. A négyféle sört a Szent András sörfőzde szállítja, nagyipari söreik nincsenek. Említésre méltó, hogy kommersz üdítőket sem tartanak egyáltalán, csak prémium kategóriásakat, továbbá saját főzésű szörpöket, saját készítésű limonádét. A harminc tételes töményválasztékot is kiemelkedő, prémium tétekből válogatták össze, beleértve a nyolcféle pálinkát, melyek négy főzdétől valók, közöttük a saját főzdétől is kínálnak hármat.
Értékelés
Összélmény: 5+ pont
Konyha: 5+ pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a etterem@fiastyukudvarhaz.hu címre