A csíkszeredai Fenyő szálló a Hunguest hotel-hálózat egyik tagja, így nem meglepő, hogy a szálloda étterme helyi viszonylatban a legjobbak közé sorolható. A beltér elegáns, tipikus szállodaétterem-belső, megszokottan kevés intimitással. Az asztalon élő növény, a bútorzat a kilencvenes évek elejét idézi.
Az étlapon a helyi és az alföldi magyar konyha kedvelt fogásai sorjáznak néhány nemzetközi étellel kiegészítve. Kínálnak többek között padlizsános kecskesajtos bruschetta-t, juhtúrós puliszkát, mangalica rillette-et hagymalekvárral, csorbákat, szarvasragu- valamint gulyáslevest, konfitált kacsacombot, süllőt, pisztrángot, lazacot. Megjelenik az étlapon a Székelyföldön kifejezetten népszerű báránykaraj és báránycsülök, előbbi rozmaringos édesburgonyával és roston sült cukkinivel, utóbbi sajtos puliszkával és kakukkfüves bormártással. Ottjártunk óta tálalásban is sokat fejlődtek a honlap tanúsága szerint, az ételek ízre-állagra már 2018-ban rendben voltak.
Az árak helyenként zavarba ejtően kedvezőek, különösen ahhoz képest, hogy a város legelőkelőbb szállodájában vagyunk. A különleges alapanyagokból készült ételek ára átszámolva elér 7000 forintig, de előételt és levest kapunk akár 1000 forint alatt, a növendékmarhapörkölt, a roston sült pisztráng vagy süllő körítve alig több mint 2000 forint, a brassói aprópecsenye ára pedig alatta marad ennek az összegnek. Főételek zömének ára egyébként 2500 és 3500 forint között mozog, a desszertek 2020 telén írd és mondd 500 forintba kerültek.
A várakozás idejére érkezett egy kevéske vaj csírákkal megszórva, kétféle pirítós kíséretében. Értékeltük az errefelé ritka gesztust. Első körben pacallevest és csülkös bablevest kértünk, mindkettő megelégedésünkre szolgált, mind állagát, mind ízharmóniáit tekintve. Főételnek harcsapörköltet rendeltünk túrós csuszával. Kiváló volt a hal, friss és remek tartású, a mártás és a köret is megelégedésünkre szolgált. Zárásként somlói galuskát ettünk, az egyik legjobb volt, amivel a régióban találkoztunk: „tésztája” szaftos, a csokimártás tisztes és a tejszínhab valódi.
A kiszolgálás szeretnivaló, a pincérek idősebb hölgyek, akik alighanem egy életet lehúztak ebben a szakmában, s meg tudtak maradni kedvesnek, udvariasnak.
A borlap korrekt, magyarországi, erdélyi és román borokat integrál. Van Tiltott Csíki Sörük, ami persze elvárható ezen a helyen. Tartanak néhány minőségi töményitalt, köztük prémium pálinkákat is.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a marketing@hunguest-fenyo.ro címre