A „Felix Kitchen and Bar” nevű vendéglátóipari egység Budapest egyik emblematikus épületében, a gyönyörűen felújított Várkert palotában működik. A honlapon találó bemutatkozó sorok találóak: „több, mint egy étterem: egy teljes értékű kortárs művészeti tér. Tradicionális, mégis modern, amit a magas szintű gasztronómia, minőségi alapanyagok iránti szenvedély táplál.” Érdekes adalékokkal szolgálnak a gazdagon adatolt wikipédia-szócikkel is bíró épület történetéről, megtudhatjuk azt is, hogy az étterem névválasztását a tervező, Ybl Miklós egyetlen fia előtti tisztelgésnek szánták. A beltér méltó az impozáns külsőhöz. Századfordulós pompa, fehér abrosz, perzsaszőnyeg, az asztalon élő virág. Az étterem bekerült a 2021-es Michelin kalauz által ajánlott budapesti helyek közé.

Nemzetközi luxuskonyhát visznek néhány magyar fogással kiegészítve. Sokféle presztízsalapanyaggal dolgoznak. A konyhafőnök 2021-től Jeremy Cayron Baku. Szédületes a kaviár-választék, tartanak Girardot osztrigát is. Nagyon erős a grill-vonal. Sütnek roston többek között Angus marhát, ausztrál és spanyol Wagyut, utóbbit a Santa Rozalia farmról, polipot, óriás tintahalat, tahitótfalusi pisztrángot. A „Signiture fogások” között szerepel tenger gyümölcseis linguini, klasszikus borjú bécsi, Boston Lobster roll, Bisso burger Glenmorangie szósszal, borjú piccata burgonyapürével és thai rizs, kívánság szerint garnélával. Desszertképpen többek között aranygaluskát, répatortát és mákos gubát kínálnak.

Az árak helyhez mértek. Brunch-fogások 2990 és 3490, előételek 2990 és 5490, levesek 2390 és 3490, signiture fogások 2990 és 11.990, grillezett ételek köret nélkül 3690 és 19.990, köretek 1990 és 2990, desszertek 2790 és 3990 forint között kaphatók.

Közvetlenül a felújítást követő nyitás után jártam itt. Indításnak háromféle kiváló kenyeret kaptam vajjal. Préselnek különféle leveket, egyetlen decit is kihoznak egyféléből. Kértem kiwit, céklát és körtét, hozta mindhárom lé az elvárt üdeséget. Egy ramen levesre esett a választásom, mely katartikus volt, mind a lé ízintenzitása, mint a kifogástalan betétek tekintetében. Nem kifejezetten tartozéka műfajnak, de kértem hozzá zöld koriandert és nyers chilit, amit pillantok alatt megkaptam. Második fogásként egy Rákóczi túrós átiratot ettem, szépen kidolgozott, az eredeti ízharmóniákra épülő desszertet tálkában szolgálták fel. Alul morzsa, rajta ízletes nyers túrókrém, tetején tojáshab, kajszi-dzsemmel dekorálva. Komoly adag. Voltaképpen inkább a tálalás volt formabontó, meg a hőkezelés hiánya, csak konyhai sárkánnyal pirítottak rá a tojáshabra.

A kiszolgálás kifogástalan: tartásos, udvarias, szívélyes, kommunikatív.

A borlap elképesztő, többszáz tétel, köztük megszámlálhatatlan nemzetközi nagyság, beleértve évjáratos ritkaságokat, csak a champagne-választék szélesebb, mint sok prémium étterem teljes borválasztéka. A magyar borászat is méltó módon jelen van, a határon túli területek közül a Felvidéket három élvonalbeli pincészet is képviseli, a Szerémséget egy. Dicséretes a natúr borok reprezentáltsága. Több, mint harminc bort pohárra is kimérnek. A sör-műfajt egy élvonalbeli székesfehérvári főzde képviseli teljes szortimentjével, melyből kettőt csapon is tartanak. A töményválaszték is párját ritkítja, számtalan kiemelkedő nedűt kínálnak minden műfajban, legyen szó pálinkáról, cognac-ról, whiskyről, rumról, tequila-ról, vagy ginről. Impozáns a koktélválaszték. A sommelier Czinki Tamás, aki az első magyar a szakmában, aki megszerezte a Master Sommelier minősítést.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 5 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a reservation@felixbudapest.com címre