Kárpát medencei szinten kimagasló multifunkcionális vendéglátóegység: szálloda, borbár, sörfőzde, söröző és étterem. A beltér a leghangulatosabbak egyike, ahol valaha megfordultunk, a bejárattól jobbra megcsodálhatjuk az üvegfal mögötti sörfőző tartályokat, szemben az impozáns bárpult, balra a konyha, melynek bejáratát egy századfordulós szakácsról készült életnagyságú archív fotó díszíti. A régi szép időket idéző további fotók a tapétán, illetve berámázva a falon. Megnyerőek a világítótestek, melyek egy részét felnikből alakították ki. Az asztalon tetszetős, Fabrika feliratú, fából készült tartóban só- és borsdaráló, olívaolaj, balzsamecet és Heinz ketchup. Az ingyen fogyasztható héjas földimogyoró doboza kis tálkában pihen, melybe a mogyorót héját gyűjthetjük sörözés közben. A kellemes háttérzene hangereje nem zavarja a beszélgetést.
Az ételkínálat gerincét különböző nemzetek konyháinak nemzetközi népszerűségre szert tett fogásai alkotják. Értelemszerűen a sörhöz illő ételekre összpontosítanak, némi olasz dominanciával. Kínálnak többek között burrata-t, vitello tonnato-t, saltimbocca-t sáfrányos rizottóval, spenótos cannelloni-t, juhtúrós sztrapacskát, avokádós kaviáros lazactatárt, rántott mozzarellát édes chiliszósszal és néhány hasonló finger-foodot, füstölt húsos, kolbászos, erdei gombás szlovák káposztalevest, buffalo csirkeszárnyakat, tatárbifszteket, fish and chips-et, csirkés és sertéshúsos quessadilla-t, pljeszkavicát, leskováci ustipci-t (sajttal kevert darált marhahúsból készült sült húsgombócféleség), kacsamellet céklás zellerpürével és vajas szedres bormártással, tiramisu-t, valamint lávacsokit helyben készült, sáfrányos mangófagylalttal.
A humusz szépen tálalt, élvezhető, de nem kiugró, adnak mellé répa- uborka- és szárzeller-hasábokat, pirított ipari toast-, továbbá friss minőségi kenyeret. A céklalevelekkel megszórt kimchi-s palacsintához kapunk szójaszószt is. Ötletes fogás, jól elkészítve. Érzékelhető a crescendo, ami egy remek desszertben kulminál. A sajttorta-átirat valódi katarzis, a keksz-szerű törmelékre kerül a szépen formázott jó ízű, jó állagú sajtdesszert, rá a házi készítésűnek tűnő kiváló málna-sorbet, mellé pazar mangóragu, díszítésnek mentalevelek és málnaszem. Mellé minikancsóban érkezik a kókuszos fehércsoki-mártás. Sok külön is kifogástalan elem csodás harmóniában olvad össze. Megkóstoltuk a saját főzésű sörök közül a korrekt lagert és a szintén rendben levő APA (American Pale Ale) sört, továbbá a ”Summer 8°” elnevezésre hallgató alacsony alkoholtartalmú, 2,8 fokos, s mint neve is sejteti, mindössze 8-as Ballinggal rendelkező „nyári pilsnert”, amit meglepően jónak ítéltünk, akárcsak a szintén élményszerű búzasört. Ittunk egy Pilsner Urquell tanksört is, amit nem lehetett kihagyni.
A kiszolgálás formálisan udvarias, de nem figyelmes és nem is szívélyes. Még arra sem figyelnek, hogy van-e evőeszköz az asztalon, nekünk kellett felállni és a szomszéd asztaltól átemelni az evőeszközös vödröt. Pozitív gesztus viszont, hogy kérés nélkül mindenkinek hoznak külön tányért és az ételeket az asztal közepére teszik.
A felsoroltakon kívül van még egy barna lagerük, továbbá csapról kínálják egy egyik legjobb alkoholmentes sört, a Nilio-t. A borválaszték lenyűgöző, mintegy 300 tételt tartanak nyolc országból, így Ausztriából, Chiléből, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Portugáliából, Új Zélandról, s persze a Felvidékről. Utóbbi esetben külön szedték a honlapon a bio- illetve natúrborokat. Magyarország hiányzik a listáról, de több élvonalbeli helyi magyar borászat (Bott Frigyes, Csernus Károly, Kasnyik és Világi pince) nedűit megtaláljuk a választékban. Impozáns a bő félszáz tételes rumválaszték.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,75 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 2,75 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a restaurant@fabrikapub.sk címre