Az Ursus sörgyár 2014-ben nyitott melegkonyhás márkasörözője eséllyel pályázhat a város leghangulatosabb vendéglátó egységének a címére. Az egyik falat gyönyörű, míves porcelán söröskorsók borítják, a szemközti falon vasból kimunkált hatalmas Ursus-embléma, a gigantikus, impozáns világítótesteket sörösüvegekből képezték ki. Két szinten is van további két hosszú termük, ezek dekorációja pubszerű, berámázott képeket láthatunk a falakon ügyes elrendezésben, a beugrókban antik faliórák. Nyáron teraszt is működtetek.
A konyha nemzetközinek mondható, sokat vállal, tapasztalatunk szerint túlontúl is sokat, többet, mint amennyit megfelelő szinten teljesíteni képes. Kínálnak többek között klasszikus tojásreggeliket, szendvicseket, padlizsánkrémet, hummuszt, sült velőscsontot, tonhaltatárt, marhagulyást, csülkös bablevest, pacalcsorbát, sokféle tartalmas salátát, fűszeres csirkeszárnyakat, fish and chipset, sügért, fekete kagylót, aranydurbincsot, polipcsápokat, tigrisrákot, pasta-kat és pizzákat, grillezett sertés- és csirkehúst, báránykarajt, steakeket, osso buco-t, csokiszuflét, sajttortát és tiramisut. S mindez a választéknak felét sem teszi ki.
A fritto misto vegyes képet mutat, aradi viszonylatban nem tartozik a jobbak közé. Az adaggal nincs gond, a rákok is frissek, a polip élvezhető, viszont a panír túl vastag, a zöldségek nem meggyőzőek, a tintahal gumis, a majonéz pedig lehangolóan gyenge. Késztermékből is van élvezhető és van annyira műízű és kellemetlen állagú, hogy annak nincs már élvezeti értéke, nos, ez ebbe a kategóriába tartozott. A mindmellé adott saláta korrekt. Hoznak egy dizájnos kosarat, benne daráló helyett ipari borsliszt- és sószóró, balzsamecet és pomace olívaolaj. A miccs műfajban ettünk meggyőzőbbet, de ez sem nem volt élvezhetetlen. Kenyeret nem hoztak hozzá, azt külön kellett rendelni. Két szelet kétségkívül átlag feletti, kovászosnak tűnő szelet kenyérre felszámoltak 9 lejt, azaz 750 forintot. Viszont nem került a számlára a csomagolás díja, és szervízdíj sincs. A Diavola pizza feltétezése nem a megszokott, az olasz szalámin kívül nem erőspaprika került rá, hanem kolbász, vékonyra szelt paradicsom és lilahagyma, tésztája többé-kevésbé a trattoria stílust követi, de annál szélesebb a perem. A produkció összességében élvezhető, jobb a szokványos középeurópai zsánernél. A csapolt Ursus kiemelkedően jó, jobbat sehol másutt nem ittam, a Pilsner Urquell viszont fáradt volt, az egyértélmű megromlás előtt állt 2024 decemberében. (Az ételek tesztelésének időpontja: 2025. február 12.)
A kiszolgálás jócskán javítható, leginkább megfelelő szervezésre és egy motivációs tréningre lenne szükség. Teljesen abszurd helyzet, hogy a vendég bemegy, köszön, leül, s bár fogadják a köszönését, ergo regisztrálják jelentétét, mégsem történik semmi. Magam kell elvegyem a szomszéd asztalról az étlapot, kiválasztom a rendelendőket, majd várok, keresem a teremben levő öt alkalmazott, két pultos és három felszolgáló tekintetét, akik jól elvannak egymással. A percek telnek egymás után, míg egyikük elindul, elhalad mellettem, majd miután visszajön s találkozik a pillantásunk odajön és végre megkérdezi, hogy fel szeretném-e adni a rendelést. Amikor szembesítem az imént leírtakkal, elnézést kér. Ez az ötödik látogatásom volt az egységben, jellemző probléma, hogy a nagy létszámú pincérgárda nem igazán figyel a vendégre. Miután létrejön a kontaktus, a modorral, stílussal már nincs gond.
A borválaszték nemcsak ahhoz képest tiszteletre méltó, hogy egy sörözőről van szó, hanem abszolút értelemben is, közel százféle minőségi tételt tartanak, a tágan értelmezett Erdélyből és a Kárpátokon túli tartományokból. Végignézve a borok listáját az az érzése támad az embernek, hogy gondosan kerülték a három jelentős partiumi magyar pincészet nedűit, beleérve az Aradon méltán népszerű Balla Géza borait is. Az Asahi portfólió söreit tartják, kilencet csapon, s több, mint kétszer annyit palackban. A márkák: Ursus, Kozel, Peroni, Asahi, Pilsner Urquell, Azuga. Az Ursus gyárnak a termékei dominálnak. A tömények között több prémium tételt találunk, figyelemre méltó a koktélválaszték is.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 3,75 pont
Italválaszték: 4,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 3 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@euphoria.ro címre