A kilencvenes évek közepén alapított Etyeki Kúria a borvidék legnevesebb pincészeteinek egyike. Jelenleg a soproni területekkel együtt 54 hektáron gazdálkodnak. Főborászuk másfél évtizede Mérész Sándor, aki többek között a 2005-ben eltávozott, legendás Gál Tibor mellett tanulta a szakmát. Minden hétvégén melegkonyhát is működtető borbárjuk hétfő kivételével minden nap várja a vendégeket. A Pinot Noir ültetvények által körbeölelt, a feldolgozót és a borbárt egyaránt integráló birtokközpont az Öreghegyen fekszik, a szavakkal nehezen leírható kilátás a beltérből is élvezhető, hála az üvegfalaknak. Az épület és a belső térkiképezés modern, hajaz kicsit az ipari dizájnra. 2022-ben megkapták a „Magyarország legszebb birtoka” elismerést.

Nemzetközi konyhát visznek mediterrán hangsúllyal. Az étlap szűk, de izgalmas választékot kínál borokhoz komponált ételekből, az általunk rendelteken kívül szerepel még rajta sáfrányos narancsos rizottó algával és tápióka-szirommal, ami kérhető lazac-steakkel kiegészítve, valamint shi-take gombás szarvasnyak szarvasgombás zsemlegombóccal s pirított vargányagombával. Borsos Kitty borbár-menedzser minden fogás mellé ajánl egy bort, a legtöbb esetben pedig további egyet vagy kettőt „merészeknek”. Mint a honlapról megtudhatjuk, az alapanyagokat a környék termelőitől igyekeznek beszerezni, a sajtokat az etyeki Kecskesajt Manufaktúra szállítja, mely 2020-ban megkapta a World Cheese Awards Super Gold díját. Húsaik és húskészítményeik a budaörsi Flyby húsmanufaktúrától érkeznek, balzsamecetet, olajat, szörpféléket a helyi Halmi Pincétől vásárolnak, még a kávét is a helyi pörkölő, az Etyeki Kávé jegyzi.

Remek, még langyos, helyben sült pogácsával indítottunk. Ezután kóstoltuk meg a „krémválogatás mediterrán zöldségekkel” elnevezésű kompozíciót, mely korrekt padlizsánkrémet, még finomítható, de élvezetes céklás csicseriborsókrémet, tökmagkrémet és lilahagyma-chutney-t tartalmazott, olajbogyó, kapribogyó és aszalt aszaltparadicsom kíséretében. Mellé ízre, állagra egyaránt meggyőző gyökérkenyeret kaptunk. Kifejezetten jól sikerült a rozmaringos körtével és narancsos szilva kosárkával kísért grillezett kecskesajt. A kemencében sült kacsacomb, amit Pinot Noir-os meggymártással és aszalt meggyes polentával körítettek, omlós, ízletes, cseppnyivel több pörzset és intenzívebb színt nem bántunk volna. Jól passzol hozzá a birtok magas minőségű Pinot Noir-ja. A fahéjas öntettel felszolgált gesztenyés-meggyes kürtőskalács ízletes desszert, elnevezése kissé merész. Megkóstoltuk a Merlot-habbal és mandulagrillázzsal társított csipkebogyós csokitortát is, ez sem okozott csalódást, értékeltük, hogy a sommelier mert mindkettőhöz száraz vörösbort társítani. (Teszt időpontja: 2024. február 2.)

A kiszolgálás kedves udvarias, szívélyes, segítőkész. A számla végösszege csak 7% szervízdíjat tartalmaz, ami meglepő a 10%-ot is egyre gyakrabban meghaladó felszolgálási díjak világában.

A pincészet borai mellett kínálnak etyeki kézműves szörpöket és kávékat.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a etyek@etyekikuria.com címre