Galánta Mátyusföld központja, Nagyszombattól Észak-keletre fekszik, nem egészen harminc kilométerre. Első írásos említése 1237-ből való. 1910-ben 3.274 lakója közül 2.933 volt magyar, bő száz év alatt a magyarság részaránya 30%-ra csökkent, 2021-ben a városka 15.052 lakosából mindössze 4.172.-en vallották magukat magyarnak. A környék első számú látványossága a félig felújított állapotában is impozáns Eszterházy kastély, melynek keretében működik a főúri pompa jegyében berendezett azonos nevű exkluzív étterem. A falakon eredeti festmények az Eszterházy család tagjairól és más történelmi személyiségekről. Arról is gondoskodtak a tervezők, hogy ne legyen a hangulat feszengős, az asztalokon nem fehér terítő, hanem tetszetős tányéralátét fogadja a vendégeket. Mint helyi idegenvezetőm, a város jegyzője, Pallya Gábor mesélte, a kastély és a park nagy népszerűségnek örvendő kulturális események helyszíne egész évben, melyek közül kiemelkedik a történelmi csaták újrajátszása korhű ruhákban. A bejáratnál a kávézót találjuk, ezt is figyelemre méltó ízléssel alakították ki, balra fordulva az étterem lenyűgöző, nagy belterű, látványosan berendezett termei fogadnak. A honlapon a kávézó kínálatából az eredeti recept alapján készült Eszterházy tortát ajánlják a látogatók figyelmébe.

A háromnyelvű (szlovák, magyar, angol) étlapnak a fedőlapot követő első oldalán a kastély fotója alatt az étterem életre hívójának, Takács Zsoltnak gondolata olvasható, miszerint „emlékezzünk a múltra, hogy értékeljük a jelent”, alatta két QR kód, mely a telefonunkra varázsolja a kastély felújítás kezdetekor rögzített állapotát, valamint a jelenlegi helyzetet, 3D-ben. A negyedik oldalon I. Ferencz József arcképe látható, alatta azt olvashatjuk, hogy egykori királyunk a főtt marhahúst kedvenc ételének nevezte, s ezzel szerzett közkedveltséget e fogásnak, mely természetesen egyik ikonikus darabja a választéknak. Velőscsonttal kínálják, továbbá röszti burgonyával, gyökérzöldséggel, friss tormával, mustárral és piros arannyal. (Az étlap szerkesztői szedték kis betűvel a Piros Aranyat, lehet, hogy azért, mert az is helyben készül, mint a felszolgáló elmondása szerint úgyszólván minden, a kenyértől a fagylaltig) Nemzetközi konyhát visznek néhány magyar és tájjellegű felvidéki fogással színesítve. Kínálnak többek között marha-carpaccio-t rukkola-salátával, parmezánnal és bazsalikom-pesto-val, tatárbifszteket, Jókai bablevest, grillezett királyrákot wok-zöldséggel és rizstésztával, aranykeszeget grillezett zöldséggel és rozmaringos burgonyával, sertéssültet párolt káposztával és knédlivel, vörösboros szarvaskarajt gesztenyepürével és burgonyakrokettel, Eszterházy rostélyost lapított sült burgonyával és ropogós hagymával, valamint császármorzsát almapürével. A konyhát ketten vezetik váltásban, a nemeskajali Soós Róbert és a dunaszerdahelyi Énekes Pál.

A kacsapástétom ízletes, homogén, alapja, mint megtudtuk kacsahús és kacsamáj. Pecsenyekacsamáj, tegyük hozzá. Narancsredukcióval és tokaji aszúzselével teszik izgalmassá, madársalátával és almafátyollal tálalják. A mellé adott helyben készült bagett textúrája javítható, levegősebbé tehető, de részint értékeltük a gesztust, hogy maguk sütik a kenyeret, részint jelen formájában is jobb a késztermékeknél. A marhaerőleves mély színű, kifejező ízű, a májgombócok háziasak, ízletesek, a zöldségek nem főttek túl. A kacsamell kifogástalan, szép rosé, bőre ropog, a lilakáposztapüré lehetne selymesebb, amúgy finom, az étlapon rántott burgonyaként szereplő burgonyafánk jól sikerült. A helyben készült csokis lávasüti ízre, állagra egyaránt meggyőző, pazar málnafagylaltot adnak mellé. Gyümölcs-coulis pöttyökkel, zsidó cseresznyével, eperlegyezővel és áfonyaszemekkel tálalják.

A kiszolgálás bűbájos. Felszolgálónk, Kurucz Krisztina, lelkes, közvetlen, kommunikatív, motivált, kedves, udvarias, szívélyes és felkészült.

Az Eszterházy pincészet huszonkét bora képezi az italkínálat gerincét, melybe beletartozik az Etyeki Kúria hat bora is. Ezek mellett tartanak tíz tételt a galántai Promitor Vinorum pincészettől is. Csapon Pilsner Urquellt tartanak, valamint egy helyi barna sört, palackban a Nilio két kiemelkedő alkoholmentes főzetét. A töményrovatban is találunk néhány érdekesebb tételt, főleg a rumok és a pálinkák világából.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a esterhazygalanta@gmail.com címre