Essencia restaurant – Tiago &Eva

  • 2 024

A nemzetközileg jegyzett, élvonalbeli éttermekben gyakorlatot szerző Tiago Sabarigo nevét a magyar gourmet közönség a Costes Downtown révén ismerhette meg, ahol négy és fél évet dolgozott, igen gyorsan Michelin csillagot szerezve a helynek. Feleségével, Jenei Évával közösen 2020 elején nyitották az Essencia-t. A remek belsőépítészeti megoldásokkal, látványkonyhával egyedi élményt biztosító étterem már 2021-ben megkapta a csillagot. A boltíves beltér nyerstéglás, a kékre festett hatalmas elszívó csövek hoznak valamit az ipari dizájnból, a hátsó részben meghitt szeparék. Kitűnően megválasztott, kellemes háttérzene szól. Az éttermet működtető pár „közös álomként” határozta meg a helyet: „egy étterem, melyben ötvöződnek a portugál és magyar gyermekkor emlékeit idéző ételek ízei a modern csúcsgasztronómiával, kötetlen elegáns stílusban.

Portugál gourmet konyhát visznek néhány középeurópai fogással kiegészítve. Kínálnak többek között tőkehal-krokettet fokhagymás majonézzel, háztáji csirkét portugál zúzaraguval, görögdinnye gazpacho-t, kapros juhtúrós sztrapacskát, „sertés, őszibarack, édeskömény” elnevezésű kompozíciót, citromtarte-ot és kókuszkockát lime-mal.

Az árak a minőséghez képest kifejezetten kedvezőek. Előételek 2500 és 4500, levesek 2100 és 2300, főételek 3200 és 6000, desszertek 2200 és 2800 forint között kaphatók. A hat fogásos degusztációs menü 26.900, alkoholmentes párosítással 34.200, borpárosítással 41.900 forintba kerül. Hétköznap délben kedvező árú ebédmenüt kínálnak: két fogás 4000, három fogás 5500 forintba kerül, ha felár nélküli ételeket választunk.

Tejfölös mentás hideg zöldborsólevessel indítottam. A selymes, üde ízhatású levest a vendég előtt öntik a szép elrendezésű tejfölös-zöldborsós-zöldfűszeres egyvelegre. Kiváló kezdés, amit az étterem egyik ikonikus fogása követett, a „polip, beluga lencse, paradicsom salsa” nevű kompozíció, ami szemre, ízre, állagra egyaránt lélegzetelállító volt. Végül a „torta de Laranja, tengeri alga, calamansi” nevű desszertre esett választásom. A kompozíció alapját a felszolgáló a piskótával asszociálta, jómagam inkább a japán omlettet említeném, mint közeli műfajt, erre került a calamansi-sorbet (Magyarországon nem elterjedt citrusféle), a tengeri alga-ropogós, a vanília mártás és a csokiagancsok. Látványos, komplex, izgalmas, vibráló zárás.

A kiszolgálás kifogástalan: udvarias, kedves, szívélyes, felkészült.

A borlap helyhez méltó, több mint száz kiemelkedő tételt tartalmaz a magyar (ideértve természetesen a Garam mentét is), a portugál, és a nemzetközi nagyságok közül. Több, mint négy tétel pohárra is kapható. Négy magyar prémium kézműves sört és két érdektelen nagyipari multiterméket tartanak. A töményválasztékot kiemelkedő tételekből állították össze. Igényes az alkoholmentes italválaszték is.

Értékelés

Összélmény: 5+ pont

Konyha: 5+ pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5+pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@essenciarestaurant.hu címre