2025 októberben a két évvel ezelőtt indult Cut & Barrel testvéregységeként az ott nyújtott kiemelkedő élmény fokozásának céljával nyitotta meg kapuit az Epicurean. Már a névválasztás is sokat sejtet, legalábbis a szónak a közkeletű értelmében, mely szerint az epikureizmus a hedonizmus, az életélvezetre való törekvés szinonimája. S ha mindehhez hozzávesszük, hogy magát a Cut & barrelt is Carlos Coelho és Ingeborg Coelho nyitotta, akiknek nevéhez kötődik Etyek egyik etalonbirtoka, a kimagasló éttermet is működtető Haraszty pincészet, akkor sejthető, hogy nem mindennapi ínyenc-zarándokhely nyílt a Goldberger textilgyár egykori épületében. Egy több órás kulináris élmény esetében sokak számára kényelmetlenné, egyhangúvá válhat az egyhelyben ülés, bármennyire is remekbe szabott a kulináris műsor. Ezért az Epicureanban, akárcsak a két Michelin csillagos Platán Gourmet-ban, három helyszínre bontják a tizennégy főre méretezett ízutazást, mely egy beszállókártya kézhezvételével kezdődik.
Nincs á la carte menü, a vendéget komplett, elkápráztató élményben részesítik egy gondosan megkomponált ételsorral, amit lennebb ismertetek. A honlapon a következő kulináris krédót olvashatjuk: „Az Epicurean teljes mértékben a Cuisine d’Auteur szellemiségét követi — egy olyan filozófiát, amely felszabadít minket a határok és merev technikák korlátai alól. Kulináris identitásunkat az intuíció, a kreativitás és a világ minden tájáról származó inspirációk harmonikus ötvözete alakítja.” A séf André Bicalho, aki több Michelin csillagos étteremben csiszolta tudását.
A „The Oak bar” névre hallgató, borokkal díszített, diszkrét világítású előtér ad helyet az első felvonásnak. Itt a tulajdonos családi receptjei szerint készült csúcsminőségű felvágottakat, érlelt sonkát és szalámit kóstolhatunk, brazil és hagyományos sajtos pogácsa kíséretében. Mellé a Haraszthy pince 2020-as Öreghegy brut pezsgője méltó társ. Ezt követően érkezik az amuse bouche-tál, ami valóságos kulináris tűzijáték, alapanyagok, színek, formák, ízek és állagok elképesztő kavalkádja. Mint a tulajdonosoktól megtudhattuk, az étterem koncepcióját a „három E” jellemzi: exkluzív, excentrikus és eklektikus. A kaland az étkezőben folytatódik, ahová a látványkonyhán keresztül jutunk el. Akinek kedve van, felülhet a magasított székekre a pult mellé és figyelemmel kísérheti a fogások tálalását. Hat állomáson keresztül vezet az út, melynek keretében megismerhetjük a csillagos éttermekben edződött séf életútját. A vendég minden egyes állomáshoz egy repülő-ikonnal ékített kis kártyát kap, mely arról tájékoztat néhány mondatban, hogy miként alakította az adott helyszín a séf életét, szakmai pályafutását. Megnyerő az a nyitottság és őszinteség, amivel a jeles konyhafőnök betekintést enged életútjának részleteibe, gondolkodásának, kulináris felfogásának alakulásába. A start Brazília, melynek konyháját „caipirinha, açaí, jamgyökér és kesudió” idézi. Spanyolország következik a „garnéla, sherry ecet és fekete fokhagyma” címszavakkal, majd Anglia a világhírű „English breakfast” újragondolt, dekonstruált változatával. Franciaországot „libamáj, vadouvan és citromvaj” képviseli, Belgiumot a „vörös márna, kagyló és sörös gofri” , Magyarországot pedig „mangalica, hagyma és mák”. A desszert fogás kártyáját az Epicurean felirat díszíti, rövid összefoglalása így szól: „körte, pezsgő és dulce de leche”. A konyha elképesztően profi, a séf fantáziája nem ismer határokat, a tálalás virtuóz, az ötletek, átiratok rendkívül izgalmasak, minden túlzás nélkül lehengerlőek. A vacsora után a Polo Lounge-ban beszélhetik meg a vendégek az ízutazás részleteit az aprósütemények, a szinte kötelező „petit fours” mellett, melyek ízben, esztétikában nem maradnak el az addigiaktól. Kávét, teát is lehet kérni, jómagam persze itt is a borra szavaztam s egy csúcsminőségű Pinot Noirral zártam a fergeteges élményt.
A kiszolgálás kifogástalan. Az egyes fogások mellé a legképzettebb magyar szakemberek egyike ajánl remekül megválasztott borokat. Tüű Péter kétszeres magyar sommelier-bajnok (2017, 2019), aki elvégezte a világ egyik legmélyebb, legkomolyabb pezsgő- és Champagne-szakértői tanfolyamát, a Wine Scholar Guild-et, legmagasabb minősítésű „Champagne Master-Level” diplomát szerezve. Magától értetődő természetességgel hangolódik a vendégre, könnyeden, lezserül teremt kontaktust, ráérez az optimális közvetlenség-fokozatra, élmény vele eszmét cserélni a borokról, kiválóan beilleszkedik ebbe a perfekcionista csapatba.
A borválaszték hatalmas, rengeteg nemzetközi nagyságot integrál. A töményitalok, a tea és a kávé is a felső szegmenshez tartoznak. Bizonyára lehet sört is rendelni, hiszen a testvéregység tart sört, de ez az a hely, ahol még a rendszeres sörivóknak sem jut eszébe, hogy azt kérjen a kiváló borok helyett.
Összélmény: 5+ pont
Konyha: 5+ pont
Atmoszféra: 5+ pont
Kiszolgálás: 5+ pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a journey@epicurean.hu címre










