Erdélyben és Partiumban a 2017-es év jelentette az áttörést a street food műfajban. Azóta rendeznek a nagyobb városokban évente többször e témára épülő gasztro-fesztiválokat, melyeken találkozni lehet egy hangulatos, magyar feliratú „food truck”-kal, aminek oldalán ez áll „Elemózsia”. Előtte jellemzően kígyózó sort láthatunk, ami jó jel. A siker hatására nyitottak egy kőházbeli panzió-éttermet is Székelyudvarhelyen. A kétszintes épület galériáján működik a burgerező. A beltér tágas, de zegzugos, hangulatos, jók az terítéshez tartozó dizájn-elemek, a mécsestartó, valamint az ecet-olaj-só-bors-Sriracha szósztartó faládika, amibe a hely nevét faragták bele. Benne sajnos ipari borslisztszóró és gyenge minőségű ecet-olaj. Sok zöld növény, trendi világítóeszközök, az egyik falon kis fehérrámás képek, pubokra jellemző elrendezésben.
A burgerek mellett tartanak klasszikus reggeliket a Croque Madame szendvicstől a hagyományos tojásételeken át a csirkés toastig, ötféle levest (pl. húsgombóc csorbát, csülkös bablevest vagy pacallevest), továbbá különféle főételeket, többek között pizzákat, pasta-kat, teriyaki csirkét, sertésoldalast és túrófánkot.
Az árak kedvezőek. Reggelik, előételek és saláták átszámolva 600 és 1400, húsételek körettel együtt 2000 és 2800 forint között, pizzák és pastak zöme 1500 körül, desszertek és levesek többnyire 1000 forint alatt kaphatóak.
Választásunk első ízben a fish and chipsre, valamint a fesztiválokról már ismert marhaburgerre esett, desszertként lime-os sajttortát és csokivulkánt kértünk, ami akkor a teljes édesség-választékot jelentette. Ezután hosszas várakozás következett, ami sajnos Székelyföldön nem ritka. Háromnegyed óra elteltével megérkeztek a főételek. Pincérünk szabadkozott, mondta, hogy nem számítottak ekkora rohamra (félház volt), s általában gyorsabban érkezik az étel. Hadd emeljem ki a jó, koncentrált limonádét, ami frissen préselt citromból készült, édesítésmentesen, nyilván, akinek kell a cukor vagy méz, az kér. Ételeink korrektek voltak, átlag felettiek, de azért lehetne rajtuk finomítani még, főleg a húspogácsa lehetett volna szaftosabb és kevésbé átsült. A csokivulkán készülhetett volna magasabb kakaótartalmú csokiból, de így is túlmutatott a mai desszertek átlagán, a sajttorta remek volt, a bátran fűszerezett hallal és a sült krumplival meg voltunk elégedve. Második alkalommal 2021 elején csak ropogós csirkecsíkokat kértünk, amit korrektül készítettek el, a krumpli nem mirelit, persze így a tartása sem tökéletes.
A kiszolgálás kedves, udvarias.
A sörök nagyipariak, a tömények néhány pálinkát leszámítva kommerszek, a huszonöt tételes borlap román nagypincészetek borai mellett felerészben anyaországiakat kínál, ezek egy részének csak a borvidékét tüntetik fel, a termelőt nem. Kimérve csak a temesrákasi nagypincészet borait tartják.
Értékelés
Összélmény: 4,25 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a elemozsiabistro@gmail.com címre