Nagy belmagasságú, boltíves étterem Pécs egyik 1830-ban épült műemléképületében, az egykori „Tallián házban”, a város talán leghangulatosabb terén. Krémszínű antikolt falfestés, olaszos hangulatot árasztó fotók a falon filmsztárokról és itáliai tájakról. Mint a honlapról megtudhatjuk, a XIX. században a Jókai tér adott otthont a „Fehér Elefánt Vendéglőnek”, majd az 1870-es években „Az elefánthoz” címzett fűszerüzlet is itt kapott helyet. Az 1996 óta működő olasz étterem e hagyomány előtt tiszteleg. A pizzakemence közvetlenül a főbejárattal szemben helyezkedik el, így a belépő vendég első pillantása a benne égő tüzet is integrálja. Élvezhető háttérzene szól, kellően alacsony hangerővel. Az asztalon papíralátét, olívaolaj, balzsamecet, só- és borsdaráló. Nyáron hangulatos, igényes teraszt működtetnek.

Autentikus, korrekt olasz konyhát visznek helyenként kreatív, egyéni megoldásokkal. Kínálnak többek között carpaccio-t, bruschettákat, minestrone-t, tengeri halászlevet, pizzákat, pasta-kat, rizottókat, kagylót, rákot, tintahalat, csontos sertésbordát „Elefántfülek” címszó alatt, Black Angus tagliata-t, tejes borjú csontos karaját, sertésszüzet chianti vörösbormártással és gorgonzolás karfiolkrémmel, csokifelfújtat és tiramisu-t.

Az árak értékarányosak. Előételek 1200 és 3690, pasta-k 2390, és 4900, pizzák 2250 és 4090, főételek körettel együtt 3990 és 9990, desszertek 1250 és 1450 forint között kaphatók.

Az Elefántos pizzériában 2010 és 2016 között három ízben is megfordultunk, jellemzően jól elkészített olasz fogásokat kaptunk a vöröstonhal-tatártól a panírozott tintahalon és rákon keresztül a fekete kagylóig. Az idők folyamán több, mint egy tucat fogást is kóstoltunk. Akadtak kisebb hibák, de a minőség egyenletesnek mondható. Legutóbb 2021 októberében ettünk náluk, ezúttal mindent rendben találtunk. A „Libamáj, sütőtök, topeai lilahagyma, szőlő” ízletes előételnek bizonyult. A libamájat frissen sütötték, a sütőtököt és a lilahagymát kíméletesen hőkezelték, majd a szőlővel együtt formázták, s kifejező ízű mártással, salátalevekkel tálalták. A harmónia jó volt az elemek között. A nápolyi stílusban készült Margherita pizzával is meg voltunk elégedve, mind a tészta, mind a feltét tekintetében. Jól sikerült a sóskaramellás mártással kísért, kissé hevenyészetten tálalt mascarpone-s sajttorta is.

A kiszolgálás kedves, szívélyes, udvarias.

Olasz és magyar borok korrekt választékát kínálják, a nagyipari multisörök mellett a pécsi sörgyártól is tartanak söröket. A töményitalok között is feltűnnek kiemelkedő tételek.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a elefantos@elefantos.hu címre