A Jenő herceg tér egyik sarkában, a Vár utca legelején közel fél évtizeden keresztül a Cinque Terre étterem működött, mely 2023-ban bezárt, helyén Bohema néven nyitott egy másik, még színvonalasabb vendéglátóegység, mely azonban nem bírta sokáig, 2024. november 1.-én egy trendi brunch-ozó, avagy magyar megnevezéssel villásreggeliző vette át a jó fekvésű ingatlant. A beltér ornamentikáját ismét átalakították, ezúttal sokkal alaposabban, most puritán, de tetszetős, lezser elegancia jellemzi. A hely neve szójáték, hasonló reggelizők nyitottak más városokban is (pl. EggsCoBar, Brassó), melyek azt használják ki, hogy a tojás többesszámának angol jelentése fonetikusan az ex-szel azonos módon olvasandó. Az „exemplar” kifejezés, akárcsak angolul vagy németül, románul is mintaértékűt, példásat jelent.

Sokféle izgalmas és gazdag reggeli fogást kínálnak, legnagyobb részüket tojásalapon. Szerepel a választékban többféle tükörtojás, omlett és rántotta kombináció, török joghurtos posírozott tojás, toastok, szendvicsek és angol reggeli. „Beef and cheese grill” néven egy hamburgerátiratot kínálnak, melyben a bucit toastkenyér helyettesíti, ami mellé adnak helyben készült sült krumplit és coleslawt. Étlapra vettek néhány ebédre szánt, hagyományos főételt, így például dióval panírozott rántott pulykamellet, lazacfilét, argentin marha rostélyost sültpaprikás hummuszalapon és tagliata-t uruguay-i rostélyosból, salátáágyon. Desszertnek rendelhetünk többek között pisztáciás lávasütit, tiramisut és amerikai palacsintát.

A sütőtökkrémleves állagra megnyerő, ízre kissé jellegtelen, hiányoznak a savak és a sóval is igen óvatosan bántak. Az Uova alla putanesca forró vasserpenyőben érkezik, a szardellás, kapris, olajbogyós, ndujás, paradicsommártásban felszolgált cseppet túlkészült tojás élvezhető, korrekt, produkció, akárcsak a hagymás-paprikás-rántottás toast (az étlapon a fogás régies-népies kifejezése szerepel, a „găigană”), amihez sült szalonnát, marinált retket adtak. A kenyér átlag feletti, bár nem a csúcsok csúcsa. A lazacos-rántott tojásos toastot jól sikerült, vélhetően tudatosan alulfűszerezett avokádókrémmel kenték meg, és vegyes levélsalátával gazdagították, nem spórolva a lazaccal sem. Jól sikerült fogás, éppúgy, mint a burrataval felszolgált egészben rántott sült padlizsán. A desszertünk, sóskaramellmártással kiegészített vaníliatöltelékes, málnával és ribizlivel díszített, pisztáciatörettel megszólt, könnyed, ízletes bundás kalács (ami french toastként szerepel az étlapon és furcsamód kovászos kenyéralapot ígér) nem maradt el az utóbbi két remek fogástól.

A kiszolgálás kedves, udvarias, gyors.

Kínálnak kávékat, teákat, frissen préselt narancslét, smoothie-t limonádékat, néhány üdítőt, egy kommersz multisört és kétféle jó cseh főzetet a Svijanytól. Tartanak tucatnyi olasz és helyi bort, illetve prosecco-t, melyek közül néhányat poharaznak vagy minipalackokban kínálnak.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5 pont