Eat It – casual gourmet kitchen

  • 134

Az „Eat It – casual gourmet kitchen” 2022-ben nyitott Nagyvárad vendéglátásának legpezsgőbb utcácskájában, a Zöldfa utcában. A beltér trendi, korszerű, de konzervatív szemmel sem taszító, a fények diszkrétek. Látványkonyhával működnek. Az asztalon só- és borsdaráló, az étlap egyetlen kartonlap, az itallap helyett QR kódot adnak, azt kell beolvasni telefonon. A beltérben csak magasított székek vannak, hagyományos ülőalkalmatosságokon csak a teraszon üldögélhetünk, ami a januári hidegben nem tűnt vonzó lehetőségnek.

Mediterrán konyhát visznek, minőségi technológiával, a faszenes grillsütőjük az ízek alapján csúcsminőségű, helyben gyúrják a pasta-kat, előszeretettel használják a vákuum alatti hőkezelést is. Kínálnak többek között érlelt Angus-tatárt, toszkán cacciucco-t (a paradicsomalapú, halakból és tenger gyümölcseiből készülő specialitásnak megannyi receptje elérhető a világhálón, egyik legrokonszenvesebbet lásd itt: https://www.ciaotoscana.it/cucina-toscana/cacciucco-alla-livornese-ricetta-originale/), rákos-cukkinis makarónit, burgert marhabordából, kacsamellet mézes gyömbérmártással s izgalmasnak ígérkező desszerteket.

Örömmel láttuk a borjúmájat étlapon, amivel viszonylag ritkán találkozhatunk a Kárpát medencében. Úgyhogy ezt a fogást meg is rendeltük. A friss májat kifogástalan sütötték meg, kívül szép pörzses volt, kellemes füstíz járt át, belül krémes, rosé. A köret kiváló: roppanós, jól hőkezelt, szintén faszénparázson sült répa, paszternák, brokkoli, salottahagyma, helyben asztalt koktélparadicsom és gyökérzöldségpüré. A feszes, de nem rágós marhapofával is meg voltunk elégedve. A köret hasonló volt, bár itt a gyökérzöldségpüré mellett csak roston sült répa, salotta és a már ismert koktélparadicsom szerepelt, némi jó ízű pecsenyemártás társaságában. Ezen lehetne esetleg variálni kicsit, netán salátalevelekkel feldobni a tányért, és/vagy más alapanyagokat is bevonni. A tiramisu kifogástalan volt minden tekintetben, könnyed, szaftos, nem túlédesített.

A kiszolgálás udvarias, kedves. Rendeléskor jelezték, hogy a négy desszert közül csak eggyel tudnak szolgálni. Szerencsésebb az ilyen jellegű információt az étlap átadásakor közölni a vendéggel.

A borlap átlag feletti, bár a kimért borokat ügyesebben is össze lehetne válogatni. A 16 poharazott tételből 9 temesrékasi, miközben kiváló szilágysági és ménesi borokat is lehetne decire adni. De még a krasznabélteki borok is közelebb esnek (120 km), mint a bánságiak (180 km). Vannak saját receptúrájú koktéljaik és kézműves söreik is. A töményitalok között több prémium tétel akad, aki volánnál ül, ihat frissen préselt narancs- vagy grapefruit-levet, valamint limonádékat.

Értékelés:

Összélmény: 4,75 pont

Konyha: 4,75 pont

Atmoszféra: 4,75 pont

Kiszolgálás: 4,75 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a contact@eatit.ro címre