Dunamocsi csárda (Carda Moca)

  • 2 062

A Dunamocsi csárdának híre úgy jutott el Aradig, hogy ez az a hely, ahol minden évben van Kárpátia koncert. Ez felettébb jó belépő, de attól még az ember kénytelen meglátni a hibákat is. A teraszról gyönyörű kilátás nyílik a Dunára. A beltér kissé kopottas, intimitásmentes. Fehér csempepadló, nádból készült falvédő, a falon festmények. Tévé is megy, amire semmi szükség.

A konyha a magyar gasztronómiai hagyomány közkedvelt fogásait kínálja főként, az étlapja alapján működhetne a Duna másik oldalán is, sőt, teljes egészében beleillene a belső-magyarországi vendéglőkultúrába. Annyi megjegyzéssel, hogy a 2010-es évek első felében virágzó harcsa/pangasius csere ott már szerencsére visszaszorulóban van, bár még előfordul. Az egyetlen különbség a magyar fősodorhoz képest, hogy megjelenik a knédli, mint köret. Az általunk rendelt ételeken kívül kínálnak tyúklevest, rántott és grillezett édesvízi halakat, sajtokat és húsokat, köztük csülköt, kacsacombot, kebabot csirkehúsból, néhány nemzetközi salátát, pizzát, valamint palacsintákat és somlói galuskát.

Az árak reálisak, kedvezőnek mondhatók. 2020 decemberében a levesek 3 és 5,6, főételek 5,5 és 10,5, pizzák 4,8 és 8,2 desszertek 1,5 illetve 3,5 euróba kerültek. Két személyes húsos tál négyféle feltéttel 23, két személyes haltál négyféle hallal 26 euro.

A bableves sűrű volt és jó ízű, azt sem bántuk, hogy a belevalók túlfőttek. Tejfellel és lilahagymakarikákkal tálalták, ahogy Erdélyben szokás. A bő lére eresztett velős gombás pacalban nem sok gombát leltük, a velő sem volt meghatározó, a pacal állaga sem volt tökéletes, ízre viszont eltalálták. A kenyér átlagos, nagyipari. A jól elkészített, de szalonnapörc nélküli túróscsuszával körített harcsapaprikás pangasiusból készült, aminek nagyon nem örvendtünk. Mindezek után felüdülésnek számított a jól sikerült mákos nudli, értékeltük, hogy tisztességesen megszórták mákkal, de nem volt agyoncukrozva. Ízletes házias szilvalekvárt adtak hozzá. Ételeinkhez magyar feliratú „Felvidéki szikvízet” kaptunk. (Teszt időpontja 2020. január 23.)

A kiszolgálás szívélyes, de felszolgálónk nem tud mit kezdeni a pangasius-problémával. Az is, lehet, hogy mi voltunk az elsők, akik kiszúrtuk a stiklit, s az sem kizárt, hogy ő pincérként nem tudott a dologról. Minden esetre megígérte, hogy jelzi a konyhán a problémát, hogy megtette-e vagy sem, nem tudjuk, mert nem tért vissza a kérdésre. Akár megbeszélte a szakáccsal, akár nem, egy mondatot megérdemelt volna az ügy. Az is érdekes volt, hogy kértem, hogy hozzon valami erőset, ami nem sótartalmú, mint az Erős Pista, perceken belül érkezett egy tégely Erős Pista. Végül, de nem utolsó sorban, amikor a pangasius-ügy dacára hagytam borravalót, s jeleztem, hogy mennyiből kérek vissza, válasz nem az volt, hogy „köszönöm”, hanem az, hogy „rendben”.

Az itallap helyi magyar borok szűk választékát kínálja. A sörök nagyipariak. A zömmel kommersz tömények között akad néhány helyi pálinka, ami értékelendő.

Online kapcsolatfelvételre messengeren keresztül van lehetőség
https://www.facebook.com/mocsicsarda/

Értékelés

Összélmény: 3 pont

Konyha: 3 pont

Atmoszféra: 3,5 pont

Kiszolgálás: 3 pont

Az étterem 2022 július 15-én teljesen leégett. A hely Facebook oldalán 2023 november 6-án közzé tettek egy bejegyzést egy építkezéskezdetet ábrázoló fotóval, mellette a szöveg: „valami elkezdődött”. Van esély tehát a folytatásra.