Népszerű étterem a 4000 lelket számláló Dobozon, mely messze felülmúlja a hasonló nagyságú keletmagyarországi települések vendéglátóegységeinek átlagszínvonalát. Belépéskor megnyerő molinó fogadott minket: „Muzsikáló Magyarország – Tehetség, virtuozitás, hagyomány – Szóljon újra cigánymuzsika a vendéglátóhelyeken” felirattal. Ezek után nem lepődtünk meg azon, hogy miután vasárnap déltájban elhelyezkedtünk a beltér jobboldalának egyik sarkában, egy érezhetően profi zenészekből álló cigányzenekar rá is kezdte, nem tolakodó hangerővel, remek színvonalon. A falak dekorációjában keverednek a XX. század elejének hangulatát hordozó Coca Cola reklámok és a helyi közönség tetszését kereső festmények. Az asztalon kockás terítő, továbbá só-, chili- és borsdaráló, ami igen jó pont. Jó időben a két fedett terasz valamelyikén is le lehet ülni.
Kőrösi Hírcentrumnak egy 2020-as írásából megtudhatjuk, hogy az üzletvezető-tulajdonos Békési Lajos tíz évvel korábban vette át az egység irányítását édesapjától. Ebből a cikkből a rangidős tiszt szakmai krédója is kiderül: abban hisz, hogy a vidék feladata a gasztronómiai hagyományőrzés, aminek jegyében a tradicionális magyar fogásokat a régi formájukban igyekeznek a vendégek asztalára tenni. A hitvallásuknak megfelelően hagyományos magyar konyhát visznek, de a választékot gazdagítják néhány nemzetközinek mondható fogással. Eleve rokonszenves, ha valahol a magyar konyha első számú attrakcióját, a pörkölt-műfajt annyira komolyan veszik, hogy nemcsak marhaból készítik, hanem birkából, kakasheréből (taréjjal), csülökből (körömmel), pacalból és szarvasból is. De ezeken kívül kínálnak többek között babgulyást, Újházi tyúkhúslevest, palóclevest, ököruszálylevest sült marhavelőscsonttal, rántott kacsamájat tejfölös burgonyahabbal, brassóit, cigánypecsenyét, velővel töltött sertéskarajt, rántott borjúlábat, marhasteaket lángossal. A nemzetközi vonalat erősíti a néhány pasta, a francialecsós jázminrizses kemencés csirke, az édesburgonyakrémmel és narancsos friss salátával társított roston sült lazac, a karamellizált zellerpürével, grillezett ördögszekérgombával, konyakos áfonyával és sós édesburgonyaszalmával körített rosé kacsamell, burgonya-gratin-nel kínált rozmaringos bárányborda, s a meggysörben párolt marhapofa, amit bébirépás demi-glace mártással, füstölt burgonyapürével és sült zellerropogóssal körítenek. A desszertrovatban a nemzetközi slágerek dominálnak. Kapható madártej, creme brullée, csokimousse, Gundel palacsinta, sajttorta áfonyalekvárral és erdei gyümölcsös Pina Colada torta.
Az előételek között először a „kacsamáj zsírjában kacsatepertő, kacsakolbász, édes kalács” névre hallgató kompozíció ragadta meg a tekintetünket, amit azon nyomban meg is rendeltünk. Édes kalács helyett egyszerű minőségű kenyérből készült pirítós érkezett, viszont e bakit messze kompenzálta az, hogy a kacsamáj hízott állaté volt és igen komoly mennyiség. Lehetne azon szőrözni, hogy alacsonyabb hőfokon szebb színe marad a májnak és kevesebb zsír sül ki belőle, de ezzel együtt kifejezetten ízletes lett, lényegében erre az egy elemre is el lehetett volna kérni nyugodtan azt a 3590 forintot, amennyibe a fogás került, sőt, akár többet is. De ezen kívül ott volt még az izgalmas, állagában cseppet a homogénebb disznósajtokra hajazó ízletes kacsakolbász, a tepertő, amin érződött, hogy nem az előző napokban készült, ez volt a leggyengébb elem, de ezt ellensúlyozta a be sem ígért füstölt kacsamell. Az apró hibákkal együtt felettébb kellemes meglepetés volt ez a fogás. A haltepertő jól sikerült, friss alapanyagból készült, azonnal tálalták, frissen sült a hagyma is hozzá. Korrekt lilahagymalekvárt adtak mellé. A velős pirítós élvezetes, jó a kenyér-velő arány, meglepett, hogy fűszerpaprika nélküli velőkrémet kentek a kenyérre, de ez nem volt le semmit az élvezeti értékéből. A kenyér ezúttal is kommersz, átlagos. A színre is megnyerő pacalpörkölt kifejezetten jól sikerült darabja a maga műfajának, lehetne „finomhangolni”, a szaftot kicsit koncentrálni, de így ahogy volt, nagy élvezettel kanalaztuk be. Soha rosszabbat!
A kiszolgálás kedves, udvarias. Ha keresné a felszolgáló hölgy a vendégek tekintetét, gyakrabban ellibbenne az asztalok mellett, s ha tájékoztatna előzetesen arról, ha egy étel eltér az étlap ígéretétől, akkor az maga volna a tökély.
Ötféle bort kínálnak a magyar élvonalból ezeket kimérik decire is. Borsodit, Staroprament, Coorst és Belle Vue Krieket tartanak csapon, Edelweisst, Hoegardent és két alkoholmentes tételt palackban. A töményrovat import tömegtermékei között a békéscsabai Árpád főzde pálinkái jelentenek felüdülést.
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,25 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4,75 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@dobozikisvendeglo.hu címre