Dionis Love For Wine borbár és étterem

  • 534

A hányattatott sorsú, megannyi irodalmi és történelmi vonatkozással bíró Déván 1910-ben 10.284 lakosból 6.074 vallotta magát magyarnak, ami masszív, szinte kétharmados többséget jelentett. 2011-ben, a legutóbbi népszámláláson 61.123 lakosból csak 4409 volt magyar. A város több igényes vendéglátóegységgel is rendelkezik, ezek többnyire nemzetközi jellegűek. A „Dionis Love for Wine” borbár és ínyenc étterem nevével a görög boristenség, Dionüszosz előtt tiszteleg, akinek Dionis a román megnevezése. Az egység tulajdonosa, mint elmondta, Michelin csillagos étteremben is dolgozott külföldön, majd Dévára visszatérve megnyitott egy maga által megálmodott egységet, melynek hangulatát a graffitis underground uralja, más, vonzóbb dizájnelemekkel ötvözve. A pohárkészlet minőségi, a tálaló-eszközök egyediek, az étlap merített papíron kézzel írva olvasható, egy faragott fedelű fatartóban.

Az étlap bizalomgerjesztően szűk, s egyben izgalmas választékot kínál. Tartanak többek között Iberico sonkát, spanyol sajttálat, lazacsalátát, sütőtök- és gombakrémlevest, szarvasgombás pecorinos pasta-t, bodzás-répás süllőt, gyömbéres sertésszüzet, Stroganoff-bélszínt, tormás marha-tatakit (lényegében a carpaccio japán változata, annyi különbséggel, hogy utóbbi kap egy rövid felületi hőkezelést) és narancsos almás rizspudingot.

Az árak értékarányosak. Előételek, saláták szendvicsek és burgerek átszámítva 2000 és 3000, főételek 2300 és 4000, desszertek 1500 és 1800 forint között kaphatók. Levesek egységesen 1100 forintba kerülnek.

Fogadófalatként jó ízű tonhalkrémet kaptam egyszerűbb minőségű pirítóssal. Előételnek tonhal-tatakit kértem, mely mind tálalásában, mind ízében fergeteges volt, kitűnő alapanyagból rutinnal, hozzáértéssel készült remek fogás. A burgeren kellene még dolgozni, nem volt meggyőző sem a hús, sem a buci, sem a sült krumpli. Érződött a törekvés a jóra, de nem volt kellően szaftos harapás-élmény, a szalmára vágott sült krumplin meg éppenséggel csak a szikkadtság jött át. A whiskyszósszal kínált trüffel viszont ismét elérte mind tálalásában, mind megvalósításában az előétel által felállított magas mércét. (Teszt időpontja: 2021. szeptember 24.)

A kiszolgálás osztályon felüli. Maga a tulajdonos-üzletvezető-sommelier-kreatív séf áll a pultban, aki motivált, kommunikatív, felkészült, udvarias és szívélyes.

A borlapon a minőségelvű román és spanyol pincészetek viszik a prímet, a választék csinos, de még bővíthető. A töményválaszték izgalommentes, kétféle sört tartanak, cseh Budweisert és spanyol Estrella-t.

Online kapcsolatfelvételre messengeren keresztül van lehetőség.
https://www.facebook.com/dionisloveforwine/

Értékelés

Összélmény: 4,75 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 4,5 pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Az étterem 2023-ban bezárt, Facebook oldalukon az utolsó bejegyzés az év januárjából való.