Hangulatos söröző-bisztró egy XIV.-ik századi patinás épületben, ahol a honlap állítása szerint az első Pilsner-étterem működött a háború előtt, otthont adva a helyi notabilitások rendszeresen italozásának-mulatozásának. A 2019-ben egy konténeres street food egységet megnyitó, majd e helyet kibérlő négy fiatal folytatni kívánja e hagyományt, a hely vonzerejét minőségi konyhával is növelve. A beltér boltíves, érdemes a legbelső teremben leülni, ahol széles bárpult fogadja a vendégeket, régimódi csempe borítja a berámozott képekkel díszített falakat az ajtó magasságáig, az asztalon szárazvirágkompozíció, só- és borsdaráló. Békebeli sörözőhangulat. Jó időben a festői városközpontra néző teraszt is működtetnek. A patikatisztaságú mosdóban a kézmosókagyló mellett a kis kosárkában férfi kozmetikumokat bocsátanak a vendégek használatára.
A helyi konyha fogásaira és nemzetközi klasszikusokra egyaránt építő étlap könnyen áttekinthető, ami nem meglepő annak fényében, hogy kihangsúlyozzák, hogy nem dolgoznak kész vagy félkészételekkel, hanem mindent helyben készül. Rokonszenves, hogy helyi tájszavakat használnak, ezeket az utolsó oldalon lefordítják angolra. Nem egy mifelénk is közhasználatban levő ismerős kifejezést is találunk a listán, a „krumple”-től az „escajg”-on, snicel”-en, „bukrétá”-n, „ugorká”-n keresztül a „gazdá”-ig. Több kulináris érdekességgel is találkozhatunk a kínált fogások között, így például készítenek háromféle lángost, hagyományosat, amit kérhetünk sajttal illetve saját szószokkal, a hely nevét viselő variánst, amire tépett sertéshús, spenót és kéksajtmártás kerül, valamint „Fugger” címszó alatt egy füstölt marhahússal, párolt gombával, dijoni majonézzel, kaporral, lilahagymával toppingolt változatot. Tartanak házi pasta-kat burgereket, szendvicseket, csirkepaprikást, cukkinipalacsintát s néhány bevett sörkorcsolyát a rántott hagymakarikáktól a különféle dippekkel felszolgált sültburgonyáig.
Rendeltünk egy jó ízegyensúlyú, selymes gombalevest, amit füstölt hússal, kolbásszal és főtt tojással kínálnak, apróra vágott kaporral és petrezselyemmel megszórva, valamint egy spenótos palacsintát, amit frissen sütöttek, az étlap ígéretének megfelelően rikottával töltöttek, majd beborítottak koktélparadicsomos salsa verde-s vegyes levélsalátával. Mindkét fogásunk messzemenően megfelelt a várakozásainknak, a kifogástalan kovászos kenyér, amit a leves mellé kaptunk még felül is múlta azt. Ittunk az ételekhez egy pohárral a besztercebányai Gran Kézműves sörfőzde által készített, Krepan névre hallgató 11-es Balling fokú, jó ivású saját sörből, ugyanezen főzde citromos IPÁ-jából s a pesti közönség által is ismert cseh Kocour epres porteréből. Mindhárom sört négy pontra vagy afölé értékeltük.
A kiszolgálás kedves, a pincérek felkészültek, segítőkészek, jól beszélnek angolul. A söreikből ingyen kóstolót is kaptunk a biztos választáshoz.
Ötféle jól összeválogatott helyi, illetve cseh sört csapolnak, köztük, mint említettem, egy sajátot is. Több minőségi tétel kapható palackban. Tartanak egy csapolt és egy palackos proseccot, néhány minőségi töményt és alapkoktélt. Egy helyi pörkölőtől érkező alapanyagból főzik a kávét.
Összélmény: 5 pont
Konyha: 4,75 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a davajhetbb@gmail.com címre