Csíki Beer House

  • 493
  • Helvét út (jelenlegi román nevén bul. Constantin Brancoveanu) 78., Temesvár
  • + 40 771 428 557

Temesváron, ahol magyar jellegű vendéglátóipari egység alig akad, üde színfolt a Csíki Beerhouse, ahol a feliratok nagy része csak magyarul olvasható az egyes dekorációs tárgyakon. Íme, így is lehet gazdasági sikert elérni, bevallottan, felvállaltan a magyarokra, illetve a magyarokat élből nem elutasító, Székelyföld létét és székely mivoltát elfogadó többségi lakosságra támaszkodva. A csíkszentsimoni sörgyár nemcsak elérhető áron nyújt korrekt minőségű, remekül megkomponált, szemgyönyörködtető címéjű alapsört, s mellette még egy sor terméket, a malátás csokoládétól a gyomorkeserűig, hanem Erdélyt, a Partiumot, a Bánságot és az anyaországot is meghódító, meleg ételeket is kínáló sörözőhálózatot hozott létre. A bejáratnál a szokásos kilométerkő, mely jelzi az adott egység távolságát a 0 ponttól, a simoni sörgyártól. A beltérben, ahogy a többi egységben is, képek a sörgyárból a falon, sörösüvegekből készült világítótestek, hangulatos és hiteles dekoráció.

Az étlap a magyar, a román és nemzetközi konyha népszerű fogásaira alapoz. Kínálnak többek között zsíroskenyeret, tepertőkrémet, vegyes hidegtálat, babgulyást, gulyáslevest, kemencés csülköt, oldalast, csirkeszárnyakat, cipóban sült csülköt, csirkét és sajtot, hamburgert és báránynyársat.

Az árak kifejezetten kedvezőek. Átszámolva 1000 forint alatt is kaphatunk előételeket és desszerteket, nem sokkal 1000 forint felett leveseket, a főételek zöme körettel együtt számolva zöme 1500 és 2500 forint közötti összegbe kerül 2021 őszén.

A miccs nem sült sem parázson, sem bordázott vaslapon, de nem rossz, kívül tisztes pörzsanyag, belül szaftos hús. Kiváló, helyben sültnek tűnő kenyeret adnak hozzá. A roston sült zöldségek (padlizsán, cukkini, gomba) élvezhetőek, nem kiugróak. A csokiláva korrekt, jó ízű és jó állagú volt, a fagylalt gyengébb minőségű.

A kiszolgálás kedves, udvarias, de elképesztően amatőr. Rendeltünk egy sajttortát csomagolva, pincérünk elmagyarázza, hogy nem tett rá fagylaltot, nehogy elolvadjon. Jelezzük, hogy nem is jár hozzá fagylalt, ekkor derül ki, hogy a csomag nem sajttortát rejt, hanem csokilávát. Mondjuk is, neki, hogy mi mást kértünk, első menetben azt állítja, hogy sajttorta a neve a „lava cake”-nek. A pincérek szokták gyűjteni a vendégek vicces gasztronómiai baklövéseit, azt hiszem, egy fordított lista élére kívánkozik az a sületlenség, hogy a csokilávának sajttorta a neve. Mikor mutatom neki a saját étlapján, hogy két desszertről van szó, amit más-más áron kínálnak, akkor azt mondja, hogy ez a régi étlap, mintha lenne ennek bármiféle relevanciája. Végül helyben ettük a meg az újratálalt csokilávát. Azért adtam mégis 4 pontot erre szempontra, mert a kedvesség, az igyekezet és a jóindulat nálam többet nyom a latban, mint a szakszerűség. Százszor inkább felkészületlen kedves pincér, mint egy szakszerű arrogáns. (Teszt időpontja: 2020. január 29.)

Az itallap értelemszerűen a csíkszentsimoni sörüzem termékeire alapoz, azoknak igen széles skáláját kínálja, de Erdély-központú szemlélettel integrál minőségi borokat és jó minőségű pálinkákat, valamint más töményitalokat is.

Értékelés

Összélmény: 4,25 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a tcbeerhouse@gmail.com címre