A Csalogány26 megnyitása óta stabil pont a magyar csúcsgasztronómiában. A Molnár B. Tamás nevével fémjelzett Alexandra kalauz (a magyar Gault Millau étteremkalauz elődje) első, 2008-ban megjelent kiadása az ország legjobb éttermének választotta. Pozícióját az országos élbolyban azóta is őrzi. Konyhafőnöke a kezdet kezdetétől Pethő Balázs, akinek keze alól tehetséges séfek sora került ki. A jeles séf egyike volt azoknak, akik már a kétezres évek elején egy új, minőségi szemléletet képviseltek. A beltér puritán, bisztrós. Elegáns bútorzat, a falon berámázott grafikák, festmények.
A konyha kiváló alapanyagok kreatív, magas technológiai tudásról árulkodó feldolgozását nyújtja a magyar és a nemzetközi konyha szellemében. A kínálat rendszeresen változik. 2021 szeptemberében az állandó étlapon szerepel többek között káposztás pelmeny, jus-vel, zöldekkel, tárkonyos zöldborsós agnolotti, tanyasi tyúkleves daragaluskával, sült tarja polentával és káposztasalátával, vadnyúlragu házitésztával, klasszikus képviselőfánk és csörögefánk hecsedlivel. Megvásárolhatók helyben vagy a Wolton keresztül az étterem által jegyzett gourmet késztermékek is: mangalica sütő- és füstölt kolbász, vaddisznópástétom, meggyszörp, birsalmalekvár, tepertős pogácsa. Naponta változó három fogásos menüt is kínálnak egy feláras alternatív fogással kiegészítve.
Az árak értékarányosak. Előételek 2000 és 2400, levesek 1200 és 2000, főételek 3500 és 4000, desszertek 700 és 1200 forint között kaphatók. A három fogásos ebédmenü 3500 forintba kerül, a feláras fogásért plusz 2000 forintot kell fizetni.
A Csalogány 26-ban első ízben nem sokkal nyitás után, 2007-ben jártam, akkor végigettük az épp aktuális déli menü 3-3 fogását. Jól elkészített ételeket kaptunk, itt-ott egy kis csavarral, a show-t a nagyközönség által az Olimpiában, majd a Fricskában megismert Csongrádi Csaba vitte el, aki felkészültségével, magabiztosságával és közvetlen stílusával egyből levett a lábunkról. Évekkel később a déli menü mellé már az a la carte étlapról is kértünk egy malacételt, meggyőző volt a különbség. Tesztidőszakban is visszatértem. Társam a déli menüt választotta, evett spenótlevest, fehérboros csirkét galuskával és uborkasalátával, valamint darázsfészket vaníliamártással. Házias, ízletes, csavarmentes ételeket kapott. Jómagam a degusztációs menüből csíptem ki két fogást, mert itt ezt is meg lehet tenni. A remek ízesítésű wagyu marhatatárt „ideális” fürj tojással, helyben, eredeti erdélyi hagyomány szerint készült, jól sikerült zakuszkával és többféle zsenge hajtással tálalták. A műfaj egyik legjobbja volt, amit valaha kóstoltam. A selymes, ízgazdag, kifogástalan csipkebogyófagylalttal, birsraguval és mártással tálalt máktorta felsőkategóriás, kreatív desszert volt.
A kiszolgálás kiváló: udvarias, felkészült, szívélyes.
A borlapot értő kézzel állították össze. Mintegy 25 kiemelkedő bort kínálnak zömmel a Kárpát medence természethűséget követő magyar borászaitól. A töményitalok is minőségiek. Alkoholmentes kategóriában házi szörpöt ihatunk.
Az étterem 2022. január 2-án a Facebook oldalán elbúcsúzott a vendégeitől. Helyén „Fermento” néven nyílt nápolyi pizzéria.
Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@csalogany26.hu címre