Besztercebánya a Magyar Királyság egyik legjelentősebb bányavárosa volt, első írásos említése 1255-ből való. Nyolcszáz éves történelméből kiemelném, hogy itt választotta meg királlyá Bethlen Gábort 1620-ban a Magyar Országgyűlés. 1910-ben 10.766 lakosából 5.261-an vallották magát magyarnak és 4.388-an szlováknak, a legutóbbi népszámláláson, 2011-ben a 80.003 lakosból mindössze 300 volt magyar és 67.062 szlovák. Besztercebánya ezidőtájt a Felvidék ötödik legnagyobb városa. A Vörös Rák hangulatos, saját sörfőzdével rendelkező étterem a magyar évszázadok üzenetét hordozó történelmi központban. Nyáridőben két teraszt is működtetnek, egyik a főtérre néz, a másik belső, többszintes, zöld növényekkel díszített, van szabadtéri és fedett része egyaránt. Intimebb, hangulatosabb, mi ezt választottuk. A pincerészlegben ottjártunk idején, 2025 augusztusában nem terítettek. Az egynyelvű honlapon megnyerő sorokat olvashatunk, megtudhatjuk, hogy 1971 óta működnek s ez az egyetlen vendéglátóhely a városközpontban, mely saját főzdével rendelkezik. “Nagyra értékeljük a hagyományt, és mindent megteszünk azért, hogy a Rak mindig Rak maradjon. Az időt persze nem tudjuk megállítani, de arra törekszünk, hogy bármikor betérhess a Rakba, találkozhass régi jó ismerősökkel, ihass egy jó sört, ehess valami finomat, és részese lehess az újabb történetének.” – írják.
Az ételválaszték gerincét a nemzetközinek mondható pub-food teszi ki. Kínálnak többek között tatárbifszteket, carpaccio-t, Cézár salátát, kétféle pasta-t, csirkeszárnyakat, rántott hagymakarikákat, halfilét rizlingmártással, lencsesalátával, sertésszüzet gombás tarhonyával, grillezett kacsamellet Waldorf-salátával, hamburgert és bécsi szeletet.
A hermelint (pácolt camembert-t) szépen tálalták, zsenge hajtásokkal, felezett olajbogyóval és egy koktélparadicsom-cikkel, kár nem volt kellően krémes, nem érlelték eleget. A vörösáfonyás kacsapástétom korrekt, ízletes, a kenyér nem kiugró, de házinak tűnik, amit értékelünk. A gazdagon, azaz marhahúskockákkal, zöldséggel és cérnatésztával kínált húsleves ízletes, házias. A csülökbőr ropogósra sütésének érzékeny kérdését úgy sikerült kikerüljék, hogy lebőrözték a csülköt s úgy sütötték meg, a kérge így is mutatott némi ropogósságot, ízre, állagra megnyerőnek bizonyult. A mellé adott savanyúság élvezhető, nem kimagasló, a torma gyengécske.
Kiszolgálás udvarias, kár, hogy pincérek időként hosszabb időre eltűnnek.
Négyféle saját, helyben főzött, Krebs márkájú sört kínálnak csapról, szintén csapról kapható a 12-es Urpiner, a Birell alkoholmentes grapefruitos söre, valamint a Nilio Yuzu Samurai-a. Palackban Pilsner Urquell-t és ötféle alkoholmentes tételt tartanak. Hat bort mérnek ki, ezek esetében sem a származási helyet, sem a pincészetet, sem az évjáratot nem jelzi az itallap. A korrekt palackos választékot külön borlap rögzíti. A töményitalok zöme jól ismert tömegtermék, de akad a szortimentben néhány prémium tétel is.
Értékelés
Összélmény: 4,25 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a post@cervenyrak.sk címre