A történelmi levegőjű, több évszázados múltra visszatekintő városközpontban 2024-ben nyitott a stílusos nevet viselő Céhes pizzéria. A vendégteret a berámázott képekkel díszített, hangulatos nyerstéglás pincében alakították ki. A beugrókban elhelyezett, hátulról megvilágított borospolcok egyedi atmoszférát kölcsönöznek a remek esztétikai érzékkel berendezett termeknek. Rokonszenves, hogy a honlapról a népes csapat minden tagját megismerhetjük, feltették ugyanis mindenkinek a fényképét, nevét és funkcióját, kedves jellemzés kíséretében. Így megtudhatjuk, hogy a helyet Borconi Szedressy Emil és Kelemen Julianna alapította, Zoltán András a menedzser, Kovács Jolán, György Kovács Anikó, Erdei Attila és Váradi Tünde dolgozik itt szakácsként, továbbá Farkas Zsuzsa, Sinkler Kinga, Nagy Henrietta, Szász Angella, valamint Kovács Attila pincérként. Érhetetlen, hogy a honlap magyar variánsa miért adja meg az említettek nevét fordított, a román közhasználat szerinti sorrendben (értsd Tünde Váradi, Attila Erdei stb.) Hadd idézzek egyet a nyolc jellemzésből! Kovács Jolánról a következőket írják: „Jolán egykor a kenyérsütés mestere volt, de mostanra a pizzakészítésben találta meg új szenvedélyét. A kenyér iránti szeretetét és tapasztalatát most a pizzákba ülteti át, így minden egyes pizza a tradíció és az új ízek tökéletes kombinációja. Jolán számára a sütés mindig is több volt egyszerű munkánál – ez egy életre szóló szenvedély, amit most már a pizzákban élhet ki nap mint nap.”
Kínálnak 21 pizzavariánst, helyben sült pizzatésztából készült szendvicseket, salátákat és nyolcféle desszertet, melyek zöme fagyasztott termék, amint azt jelzik a honlapon is. Frissen készítve nutellás pizzát adnak. A pizzaleírásokból megtudjuk, hogy olasz Caputo lisztet használnak, hogy azon belül melyiket, az rejtve marad. „Ez az első pizzéria a városban, ahol a pizzakészítés mesterségét tisztelettel és szakértelemmel kezelik. A “Céhes Pizza” egyedi koncepciója új szintre emeli a pizzakészítés művészetét, miközben mélyen gyökerezik a céhes hagyományokban.” – olvasható a honlapon. A törekvés az autenticitásra érződik is a pizzaleírásokban és a feltétezésben, de azért csiszolnivaló akad. A Margherita pizza leírása fior di latte mozzarellát ígér, miközben a képen látszik, hogy pizza-mozzarellát használtak hozzá, hogy ne azzal kötekedjünk, hogy a képen a friss bazsalikomleveleket valamiért nem a pizzára szórták, hanem köré. A vegetariánus pizzán van koktélparadicsom, paprika, olívabogyó, kukorica, vöröshagyma, extra szűz olívaolaj és friss bazsalikom, melyek közül a kukoricát nyugodtan el lehetne hagyni, viszont illene rá grillezett cukkini és padlizsán. A csirkemell feltűnése az egyik pizzán teljességgel érthetetlen, még jó, hogy az ananászt mellőzték. Ezzel szemben viszont nem leljük a feltétek között a prosciutto crudo-t, a rukkolát s a szardellát, aminek igencsak lenne helye egy ilyen büszke krédóval bíró pizzériában.
Egy Dolce e picante pizzát kértem elvitelre, mert épp akkor fejeztük be a reggelinket. Helyben is megkóstoltam egy szeletet, hisz a pizza akkor adja a maximális élményt, amikor az asztalra kerül. A pizza ízletes volt, a feltétek minősége korrekt. A tésztája nem a klasszikus nápolyi stílus követi, ami egyébként nem baj. Ez tudatos döntés is lehet: a nápolyi pizza többet veszít a szállítás által a minőségéből, mint a trattoria zsánerű, márpedig a pizzériák zöme legalább annyira alapoz a kiszállításra, mint a helyben fogyasztásra. Annyi biztos, a pizza regionális szinten kimagasló, a városban pedig valóban a legjobb. A tiramisu ízletes, mascarponeból készült úgy, ahogy illik, hozza az elvárt ízharmóniát, állagra is meggyőző, talán a cukrot lehetne visszafogni benne egy kicsit.
A kiszolgálás kedves, udvarias.
Kereken egy tucat minőségi bort kínálnak, egy prosecco-t leszámítva a küküllőmenti Zsidvén működő nagypincészettől, a Pucrari nevű Moldova Köztársaságbeli birtoktól, valamint Sauska Krisztiántól. Ezek harmadát pohárral is adják. 13 sört kínálnak az Asahi portfólióból, sajnos a Pilsner Urquell nincs közöttük. A töményitalok zömét a szokásos import tételekből válogatták össze, néhány grappa, limoncello elférne köztük. De ha már kínálnak whiskyt és tequilát, be lehetne listázni székely pálinkákat is.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4,25 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a info@cehes.ro címre