Casa Grinda

  • 18
  • Nagyszeben, Kacsa u./Entengasse (jelenlegi román nevén strada Ion Mos Roata) 6.
  • +40 757 231 783

Hangulatos, elegáns, igényesen berendezett étterem a város történelmi központjában. Mivel a cégéren az áll, hogy „Casa Grinda 1401”, hajlamosak lennénk azt hinni, hogy akkor épült az étteremnek otthont adó ház, ami a középkor leheletét hordozó Nagyszebenben, mely több műemléket is őriz a XV.-ik századból nem elképzelhetetlen, de a honlap bemutatkozó soraiból megtudhatjuk, hogy a szóban forgó ingatlan XVII. századi. A hely neve a beltérben is megjelenő méretes, szebb időket látott gerendákra utal (a „grinda” gerendát jelent románul). A dekoráció esztétikus, a falakon festmények a város ikonikus épületeiről, továbbá élő moha és zöld növények egy fából készült alkalmatosságon. Odafigyeltek az étkészlet, a poharak és a tányérok minőségére is. Az asztalon korrekt olívaolaj, balzsamecet, Himalája só- és borsdaráló. Jó időben egy belső meg egy külső teraszt is működtetnek. Ottjártam idején a Casa Grinda első helyen állt a Tripadvisoron a város 240 regisztrált étterme közül.

Az étlap helyi és nemzetközi fogásokra épít. Kínálnak többek között sültpaprika-tokányt burrata-val, padlizsánkrémből, mangalicazsírból és pisztrángikrasalátából álló kenegetőket, babból készült hummusz-átiratot, gulyáslevest, pasta-kat, rákos rizottót, polipcsápot karfiolpürével és fűszeres burgonyával, roston sült mangalicakarajt karamellizált céklával, pekándióval és tehéntejből készült telemea-val, kacsamellet lilakáposztával és meggymártással, Angus-bélszínt fűszervajas spárgával. A vegeteriánusokat sem intézik el rántott gombával és sajttal, nekik karfiolpürével körített pekándiós-gránátalmás karfiolsteaket, valamint sült padlizsánt kínálnak rántva, utóbbihoz burduf-túrót és retket társítanak. Desszertként az általam rendelt édesség mellett kétféle sajttortát és csoki-mousset is kérhetünk.

Előételnek kenyérválogatást rendeltem, amiben, ha nem is tökéletesen friss, de kimagasló minőségű kurkumás, céklás és „sima” kovászos kenyér kapott helyet, fűszervaj, jó minőségű olívaolaj és Maldon só kíséretében. Jó indítás. Második fogásom aranydurbincs lett volna, de lazacot kaptam. A félreértés forrása máig rejtély számomra. A hűtőízmentes citrusmártásos, narancsszeletekkel felszolgált lazac nem volt élvezhetetlen, de kissé kiszáradt, szaftosabbat vártam. A rizottó korrekt. Az epermártással kínált ordás sárgadinnye-mousse élvezetesnek bizonyult, bár hiányzott még valami kísérőelem, befejezetlenség-érzést keltett.

A kiszolgálás udvarias, gyors, segítőkész. A felszolgáló, midőn jeleztem neki, hogy nem lazacot kértem, arra hivatkozott, hogy amikor elvitte az előételes tányért, kérdezte, hogy hozhatja-e a lazacot. Ma sem tudom, így volt-e, arra számítva, hogy annyit kérdez, hogy hozhatja-e a második fogást, fel sem tételeztem, hogy mást mond, mint amit rendeltem, automatikusan rábólintottam. Felajánlotta, hogy visszaviszi a lazacot és készítenek mást helyette, de erre nem volt már időm. Érdeklődésére, hogy lazac ízlik-e jeleztem, hogy sajnos szárazabb az optimálisnál. A fogás nem került a számlára. (Teszt időpontja: 2025. szeptember 18.)

Közel húsz minőségi bort tartanak a tágan értelmezett Erdélyből és a Kárpátokon túlról. Import tételek csak a habzó kategóriában jelennek meg, a négy kiválasztott nedű közül három olasz, egy pedig a műfaj egyik csúcsa, a szilágysági Kárásztelek pincészet Carassia pezsgője. Stella Artois-t tartanak csapon, további hét főzetet kínálnak palackban, köztük egy helyi kézműveset, a Hermanstadt-ot. A multik által meg nem vásárolt, Erdélyben is hozzáférhető minőségi német sörök (Andechs, Augustiner stb.) jobban illenének a hely filozófiájához. A töményműfajban csak gint találunk, annak választéka viszont impozáns. Készítenek néhány koktélt is.

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4,5 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a restaurant.casagrinda@gmail.com címre