A Café Rhédey Erdély fővárosának legszínvonalasabb magyar étterme, melynek terasza a város főterének sarkában működik, csodás rálátást biztosítva a világ egyik legmonumentálisabb magyar szoborcsoportjára, melynek központjában Mátyás király lovasszobra áll. A beltér igényes, impozáns, feszengésmentes nagypolgári elegancia jellemzi. A falakon archív fotók esztétikus elrendezésben, melyek között magyar történelmi nagyságok is feltűnnek. Hadd idézzük a honlap bemutatkozó sorait: “A Rhédey-ház egy történet. Kolozsvár Fő terének története. A Rhédey falai magukban őrzik a város múltját, Kolozsvár minden korszakának egyedi zamatát. Ha mesélni tudnának, Bethlen Gáborról regélnének, és Rákóczi szabadságharcának titkait suttognák. Ezek a falak adtak otthont Székely Lászlónak, Kolozs megye főispánjának, és ezeket építette újra Bulcsesdi Sára, havasalföldi bojár lány a 17. század végén. Az 1700-as évek elején a város legjelesebb vendégei lakták a házat. Azt beszélik, maga II. Rákóczi Ferenc is lakott itt. Majd gróf Rhédey Mihály és felesége, Bánffy Terézia vették birtokukba és adták át a Rhédey-házat a barokk csodájának. A polgárház palotává nőtte ki magát, Bánffy Terézia báltermet varázsolt belé. A falak az első magyar színjátszó társulat darabjainak emlékeit is őrzik. A Rhédey palota napjainkban a debreceni református kollégium tulajdona. A Rhédey falai élnek. És ameddig élnek, addig ez a történet folytatódik. A hajdanán itt élők szellemei suttogják fülről-fülre Kolozsvár történetét. A történetet, melyet közösen írunk. A Rhédey ház a mi közös titkunk.

Az étlap bevezetőjéből megtudhatjuk, hogy a város kávéházi hagyományait igyekeznek folytatni, saját pörkölésű kávét és hagyományos reggeliket is kínálnak. Az ebéd és vacsora-menüt a magyar és erdélyi konyha népszerű fogásai uralják: többek között gulyásleves, vörösboros marhapörkölt, káposztás kacsacomb, mákos guba egyik oldalról, padlizsánkrém, gyergyóalfalusi örmény bableves salátával, majorannás, gyömbéres tyúkvetrece, kolozsvári káposzta, kukoricalisztben kisütött pisztráng és vargabéles a másik oldalról.

Az árak változóak, a levesek és főételek díjszabása kedvező, átszámolva előbbiek 1300 forint körül, utóbbiak 2000 és 3000 között kaphatóak, a desszertek 1700 és 2000 forint közötti beárazását kissé aránytalannak éreztük.

Első fogásnak erdei gombalevest választottunk, mely megfelelt elvárásainknak, sűrűsége megfelelő volt, íze kellemesen savanykás, a gomba erdei eredetéhez nem fért kétség. Jó minőségű, házi jellegű kenyeret kaptunk hozzá. A rántott süllő panírja kompakt, a hal friss szaftos, jó minőségű mirelit-tallérburgonyát adtak hozzá. A somlói galuska szaftos volt, dióssága megnyerő, a csokoládémártás lehetett volna intenzívebb és meghatározóbb.

A kiszolgálás kifogástalan, ifjú pincérünk motivált, kedves, udvarias, szolgálatkész.

Az italválaszték igényes, a borlap közel száz tételt integrál, ezek jelentős része erdélyi és anyaországi magyar nedű. A borok kb. tizedét pohárra is kimérik. Kézműves söreik meglepő módon nincsenek, pedig Kolozsváron több főzde is működik, egyik ráadásul magyar kézben van. Kiemelkedő a töményitalválaszték, számos whisky, tequila és rum különlegesség megtalálható náluk, reális áron. Két jeles erdélyi magyar pálinkafőzde párlatait tartják. Kimagasló a teaválaszték is.

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Konyha: 4,5 pont

Atmoszféra: 5+ pont

Kiszolgálás: 5+ pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a rhedeycafe@gmail.com címre