Hangulatos boutique-hotel, étterem, borbirtok és rendezvényház egy kétezres lélekszámú, magyar többségű községben, a hajdani Kisküküllő vármegyének dicsőszentmártoni járásában, egy XIX. századi falusi udvarházban kialakítva. A legutóbbi népszámláláson Vámosgálfalva 2.136 lakosából 1.522-en vallották magukat magyarnak. A kert ápolt, festői, itt is le lehet ülni enni az igényesen kialakított teraszon. A beltér modern és rusztikus egyszerre. A száraz növényekből és kötélen lógó villanykörtékből összerakott csillár eredeti és megnyerő. A vázákban is kiállított szárított növények harmóniáját kár volt műanyag-imitációkkal elrontani. A hely igényességéhez nem illik a menzába illő ipari só-, borslisztszóró, a kommersz ecet- és olajtartó sem. Igényes, informatív, négy nyelvű (angol, német, magyar és román) honlapot működtetnek. Az étlap háromnyelvű, magyarul csak a címszavakat adják meg. Minden étel mellé fotót is mellékelnek.

A kínálat kissé eklektikus, a magyar, román és az olasz konyha bevett fogásai mellett feltűnnek a burgerek, a wokban pirított ételek és a tavaszi tekercs is. Kínálnak pasta-kat, pizzákat, sült és rántott sertés- és csirke-húsokat, steakeket, halakat és a tenger gyümölcseit (tilápia, süllő, pisztráng, rák és kagyló), palacsintát, sárgabarackos gombócot és almás rétest vanília fagylalttal.

Az árak kedvezőek. Előételeké átszámolva 600 és 3000, leveseké 1200 és 1300, főételeké (körettel együtt) 1400 és 3000, desszerteké 370 és 900 forint között mozog. Nem tévedés, egy adag kajszis gombóc 2021 kora nyarán 5 lej, azaz 370 forint.

Első ízben a kétezertízes évek első felében jártam itt, akkor vargányapaprikást ettem, valamint ráknyársat roston sült zöldséggel, mindkét fogásom korrekt volt. 2021 májusában vegyes előtelt rendeltem, valamint túrófánkot.  Az előételtálon volt átlagos, alig fűszerezett tört bab, korrekt zakuszka, majonézmentes, puritán, de a természetes ízeket jól közvetítő padlizsánkrém, jól sikerült sültpaprikasaláta, savanyított bébivargánya, valamint szarvasgombás szalonnapörcös zsír. Utóbbit nagyon értékeltem, gyakrabban lehet azzal találkozni, hogy egy szarvasgombásnak mondott ételben nincs szarvasgomba, jó esetben legfeljebb valami aromatizált készterméket adnak hozzá, de hogy valódi (nyári) szarvasgombát találjak bármiben, aminek az étlapon való megnevezése nem is jelzi e drága alapanyag jelenlétét, nos, ez számomra premier volt. Az átlagos bolti pirított kenyeret melegen hozták ki, ami helyénvaló. A túrófánk lehetett volna egy lehelettel könnyedebb, de attól még korrekt darabja volt a műfajnak. Jó ízű vegyes erdei gyümölcs- és magas zsírtartalmú édes tejfölalapú mártással szolgálták fel.

A kiszolgálás sajátos. A főnökasszony fülem hallatára szól a felszolgálónak, hogy hozzon nekem étlapot, ő mégsem jön oda hozzám, hanem eltűnik. Percek telnek el, jelzem a főnökasszonynak, hogy nem kaptam étlapot, ő ismételten szól, ezután jutok csak a választáshoz nélkülözhetetlen dokumentációhoz. Innen kezdve viszont minden rendben megy, a kis intermezzo egyikünk kedvét sem szegi.

A borválaszték korrekt, a saját ültetvényről származó borok mellett tartanak több tucat tételt erdélyi és Kárpátokon túli pincészetektől. A sörök és töményitalok kommerszek. Kínálnak bio alma és körte-levet és mustot is.

Telefonszámok:
+ 40 744 622 965
+40 745 394 051

Értékelés

Összélmény: 4,25 pont

Konyha: 4 pont

Atmoszféra: 4,75 pont

Kiszolgálás: 4 pont

Hozzáadás listing

Erre a hirdetésre való jelentkezéshez küldjük el az adatainkat e-mailben a office@le-baron.eu címre